Anaaklieren

Als er nu een onderdeel is, dat wat mij betreft bij de assemblage van de huidige huis hond achterwege gelaten had mogen worden is het de anaalklier. Ze veroorzaken onaangename geurtjes en kunnen jeuk of ontstekingen veroorzaken. De anaalklieren zijn gelegen onder de huid op 5 en 7 uur rond de anus. Ze liggen deels ingebed in de kringspier van de anus. Via een dun afvoerkanaaltje voeren ze hun dun bruinige inhoud af naar de anus. Dit gebeurt bij het ontlasten, maar in paniek kunnen de anaalklieren zich ook zelf ledigen. De geur is zeer penetrant en onaangenaam en behalve bij het aangeven van paniek bij de oerhond had het een functie bij het afbakenen van het territorium. 

Soms ontstaan er problemen met de anaalklieren. Ze kunnen overactief worden, waarbij er een meer dan normale hoeveelheid kliervocht wordt aangemaakt. Vaak geeft dit jeuk of irritatie en zien we deze honden opvallend vaak en lang aan hun anus likken of sleetje rijden. 

Het kan dan zinvol om de klieren te laten ledigen door een ervaren iemand. Het ledigen van anaalklieren door een onervaren en ongetraind persoon kan tot grote problemen leiden. Ik vind het overigens niet zinvol om anaalklieren, die geen duidelijke problemen geven, preventief te ledigen. Een rustige anaalklier kan op deze manier ook geïrriteerd worden. Beter is het om uw hond vezelrijke voeding te geven. Bij het ontlasten wordt de anaalklier dan beter geledigd. 

In mijn ervaring zijn allerlei op de markt verkrijgbare supplementen niet zinvol om te geven. Als de klieren niet goed geledigd worden dan droogt de inhoud in en wordt het van dun meer pasteus of zelfs hard. Als er veel dikke prut in de anaalklier zit dan kan het niet door het dunne afvoerkanaal en raakt de anaalklier overvuld. Dan zien we het overmatige aan de anus likken en sleetje rij gedrag.

Door een dierenarts kan de anaalklier dan “van binnenuit” geledigd worden. Eventueel kan na lediging de klier via een stompe geknopte naald worden gespoeld. Vaak zien we het probleem echter terugkomen. Als zo’n overvulde klier niet tijdig geledigd wordt kan er een anaalklierabces ontstaan en dit zal dan doorbreken door de huid. Voorafgaand aan het doorbreken zijn de honden erg pijnlijk in de anaalregio en ze kunnen er ziek van zijn. Na doorbraak helpt een antibioticum ze snel van de problemen af, maar ook hier we zien erg vaak herhaling van het probleem.  Daarom raad ik bij niet al te oude honden, die een keer een anaalklierabces hebben gehad een operatie aan, waarbij de klieren worden verwijderd. Inmiddels hebben we in onze kliniek zeer veel honden geopereerd en nog nooit blijvende incontinentie gezien. Hiervoor wordt op het internet vaak gewaarschuwd. De operatie is wel veel lastiger als een hond al meermaals een anaalklierfistel heeft gehad.  

Dierenkliniek Putten  Daan Kranendonk