Artrose en gewichtsproblemen bij de hond

Artrose is een verstoring of beschadiging van het kraakbeen. Het komt bij honden vaak voor. Artrose kan het gevolg zijn van o.a. erfelijke factoren, beschadigingen of verkeerde voeding. Het is deels te voorkomen door een warming up en goede voeding. Wanneer er al artrose is, kan aangepaste voeding en supplementen helpen. Lees hier verder over artrose bij de hond.

Artrose bij honden

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening bij honden en katten en wordt gekenmerkt door veranderingen in het gewrichtskraakbeen. Het ontstaat wanneer het evenwicht tussen afbraak en opbouw van het kraakbeen verstoord is Beschadigingen van het kraakbeen kunnen onder andere ontstaan door overbelasting van één of meerdere gewrichten, blessures of langdurig tekort aan essentiële (van de voeding afhankelijke) aminozuren.

Kraakbeen

Een gewricht bestaat uit twee op of in elkaar passende botten. De uiteinden hiervan zijn met kraakbeen bekleed. Deze botten worden tegen elkaar gehouden door een gewrichtskapsel. Het kraakbeen is veerkrachtig en zorgt voor een mooi glad oppervlak van de botuiteinden en bescherming van het onderliggende bot. Door het gladde oppervlak kunnen de botten ten opzichte van elkaar gemakkelijk bewegen en de veerkracht zorgt voor het opvangen van schokken. De binnenkant van het gewrichtskapsel is bekleed met een vlies, het zogeheten synoviaal membraan. Hier wordt de synoviale vloeistof aangemaakt, die het gewricht smeert en voedingsstoffen voor het kraakbeen bevat.

Slijtage en beschadiging

In plaats van een gladde schil waardoor de botten soepel langs elkaar kunnen bewegen, wordt het kraakbeen ruw en dunner. De veerkracht, dus ook het vermogen om schokken op te vangen neemt hierdoor af. Doordat de veerkracht minder wordt moet het rondom liggende kapsel meer schokken opvangen en raakt beschadigd waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Het beschadigde kapsel gaat verdikken waardoor het stram en stijf wordt. Als gevolg van deze ontstekingsreactie wordt het gewrichtssmeer (synovia) dunner en bevat weinig tot geen bouwstoffen meer die nodig zijn voor opbouw en herstel van het kraakbeen.

Druk

Door de afname van kraakbeen wordt de druk op de gewrichtsvlakken niet meer goed verdeeld. Het bot breidt zijn draagvlak uit door te verdikken en te verbreden. Aan de uiteinden van de botten worden botuitgroeisels gevormd. Bot is in tegenstelling tot kraakbeen wel gevoelig en kan pijnprikkels geven wanneer het onder druk komt te staan.

Oorzaken van artrose bij honden

Artrose kan het gevolg zijn van een stofwisselingsstoornis, erfelijke factoren (heupdysplasie), beschadigingen (OCD), intensieve fokkerij of verkeerde voeding met als gevolg een tekort aan bepaalde voedingsstoffen waardoor stoornissen in de ontwikkeling van het bewegingsapparaat kunnen ontstaan.

Hoe de kans op artrose bij uw hond te verminderen?

Behandelen van artrose

Er zijn een aantal mogelijkheden om artrose te behandelen of om de pijn die uw hond heeft te verminderen:

Artrose regime:

  1. Het lichaamsgewicht drukt zwaar op de gewrichten. Door de hond in optimale lichaamsconditie te brengen en te houden voorkomt u dat de gewrichten vroegtijdig slijten door overmatige belasting door te veel lichaamsgewicht.
  2. Regelmatige beweging/onbelaste beweging. Door jonge honden niet te vroeg te veel en te heftig te laten bewegen, zorgt u ervoor dat de gewrichten en de botten zich goed kunnen ontwikkelen. Een hond in de groei kan zware piekbelasting zoals hard rennen en stoeien, achter een stok of een bal aan rennen, rennen naast de fiets, traplopen en de auto in en uit springen nog niet aan. Regelmatig korte wandelingen ( < 20 minuten) zijn in dit stadium beter dan 1 x een lange wandeling van een uur. Oudere honden hebben ook baat bij vaker korte wandelingen. Zogenaamde rechtlijnige beweging ( bijvoorbeeld lopen naast de fiets op een vlakke ondergrond) of onbelaste beweging ( zoals zwemmen) zijn ook goed voor honden met beginnende artroseklachten.
  3. Als de artrose erg pijnlijk is, moeten pijnstillers worden ingezet.

Hoe herkent u pijn bij de hond?

De hond heeft veel moeite bij het opstaan uit de mand, heeft een stijve gang en loopt met kleine pasjes achter u aan. Hij wil ook minder graag uit of blijft soms staan of gaat liggen tijdens de wandeling.