Bekkenkanteling

Bekkenkanteling

U kunt bij onze maandactie alles al lezen over de PennHip methode.

Toenemend maken wij PennHip röntgenopnames van jonge honden vanaf 16 weken om te onderzoeken of ze meer of minder aanleg hebben voor heupdysplasie.

Door een berekening te maken uit alle opnames kan er een voorspelling worden gedaan op de kans van ontwikkeling van heupartrose en dus op heupklachten.

Hoe groter de verplaatsing van de heupkop uit de heupkom, des te zwakker zijn de structuren; zoals het heupbandje, het gewrichtskapsel en de bespiering van de kop in de kom horen te behouden. Door de verplaatsing uit te drukken in een getal, kan men honden binnen een rasgroep goed vergelijken en naar nu blijkt een betere voorspelling doen van de kans op ontwikkeling van heupartrose en dus op heupklachten.

Als er duidelijke aanleg is, dan kunnen we al op zeer jonge leeftijd een zogenaamde ingreep uitvoeren, de JPS methode (Juvenile Pelvic Symfysiodesis).

Hierbij wordt een groeizone van het schaambeen dicht gebrand, waardoor de heupkom zich meer over de heupkop kan kantelen.

Vaak krijgen we dieren met HD aangeboden die al te oud zijn voor een JPS methode, maar nog geen artrose hebben ontwikkeld. Bij deze honden kunnen we dan een zogenaamde bekkenkanteling uitvoeren.

Een bekkenkanteling is een grote, ingrijpende operatie die meestal zeer goede resultaten geeft. Hierbij worden de bekkenbeenderen op 2 of 3 plakken doorgenomen, waarna het darmbeen, hierin zit de heupkom, naar buiten wordt gedraaid. Door deze methode komt de heupkop veel dieper en stabieler in de heupkom te liggen.

Hieronder zie je 3 foto’s naast elkaar.

Op de eerste foto is de hond te zien vóór zijn operatie.

De rechterheup is goed, en op de linkerheup zie je de heupkop niet mooi en diep in de heupkom.

De middelste en de linker foto zijn gemaakt na de bekkenkanteling operatie. U ziet op de middelste foto dat de linker heupkop (met daarop de plaat) nu veel dieper in de kom ligt. Deze hond zal nooit meer klachten krijgen.

Op de volgende röntgenfoto is te zien hoe heupdysplasie kan leiden tot zeer ernstige artrose. Ook bij deze dieren zijn vaak nog wel behandelingen mogelijk, maar een bekkenkanteling op jonge leeftijd had hier veel ellende kunnen voorkomen.

Ons advies

Laat uw hond die als volwassen hond groter dan 20 kg wordt, altijd tussen de 6-10 maanden op HD controleren. Dit kan middels een traditioneel röntgenonderzoek of een zoals boven uitgelegd PennHip onderzoek

In onze kliniek worden deze onderzoeken en operatie uitgevoerd door dierenartsen Daan Kranendonk, Suzanne Coenraats en Floor Bonestroo.

Mocht u vragen hebben over bovenstaande, dan kunt u gerust contact opnemen met onze kliniek.

Wij zullen uw vragen beantwoorden en een juist en passend advies geven voor uw hond.