CUE – methode

CUE, een nieuwe methode bij elleboogpijn.

Er is een nieuwe chirurgische methode, die veel verbetering kan bieden bij honden met chronische elleboog pijn. Naast andere oorzaken, wordt elleboogdysplasie vaak als oorzaak geconstateerd. Bij een vroege diagnose en een goede chirurgische behandeling zien we dat de meeste honden goed reageren en dan kunnen ze zonder pijnstillers door het leven. Echter bij honden waarbij het later ontdekt wordt en bij dieren die niet goed op een behandeling reageren is er soms alleen verlichting met pijnstillers mogelijk, omdat er ernstige artrose in de elleboog gewrichten is ontstaan. Het toedienen van pijnstillers geeft bij langdurig gebruik vaak bijwerkingen. Vooral maag-darmklachten zien we optreden in de vorm van braakklachten en/of diarree. Zeker bij niet al te oude honden is het dan erg lastig om de dieren een leuk leven te bieden.

Daarom is er al jaren gezocht naar andere oplossingen voor honden met elleboogpijn. Er zijn protheses ontwikkeld en die worden tegen zeer hoge kosten met sterk wisselend succes door de beste chirurgen geïmplanteerd. Het is voorlopig geen optie die genoeg garanties op succes biedt.

De elleboog is een ingewikkeld gewricht, waarbij de opperarm rust op de 2 botten in de onderarm, het spaakbeen en de ellepijp. Bij elleboogdysplasie is de druk van de opperarm op de ellepijn vaak te hoog, waardoor het kraakbeen weg slijt. Dit veroorzaakt pijnklachten.

De CUE- techniek bestaat daaruit dat er zowel aan de onderkant van de opperarm als bovenop de ellepijp in het kraakbeen een “stootkussen” wordt geïmplanteerd, waardoor het kraakbeen op de grootste drukpunten niet meer belast wordt. De stootkussens hebben contact met elkaar en het omgevende kraakbeen wordt amper nog belast. Bij 90% van de geopereerde honden leidt deze ingreep tot een sterk verbeterde elleboogfunctie met veel minder/geen pijn.

Dierenkliniek Putten

Daan Kranendonk