Gingivitis Stomatitis Complex bij de kat

Het gingivitis stomatitis complex is een aandoening bij de kat wat bestaat uit terugkerende slijmvliesontstekingen in de bek. We zien hierbij een ontsteking van het tandvlees (gingivitis) optreden. Dit uit zich als een rode rand zichtbaar boven de tanden en kiezen. Het tandvlees is gezwollen en bloed gemakkelijk. Ook verspreid het tandvlees een onaangename geur waardoor de kat uit de bek gaat stinken. Het ontstoken tandvlees kan zich gaan terugtrekken waardoor de wortels en kronen van de tanden kunnen worden aangetast. Hierdoor kan het onderliggende bot gaan ontsteken, dit wordt paradontitis genoemd. Bijkomend kunnen ook de slijmvliezen van de wang ontstoken raken (stomatitis). Dit gebeurt voornamelijk ter hoogte van de kiezen, maar kan zich uitbreiden naar het volledige wangslijmvlies. Als ook de slijmvliezen achter in de mondholte gaan ontsteken spreekt men van pharyngitis. Dit is vooral zichtbaar op het zachte gehemelte en de slijmvliezen op de overgang van de boven- naar de onderkaak. Dit proces is erg pijnlijk, waardoor katten als gevolg kunnen stoppen met eten.


Oorzaak
Het gingivitis stomatitis complex is een multifactoriële ziekte. Dit betekent dat een combinatie van meerdere oorzaken aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van deze aandoening.  Oorzaken kunnen onder andere bestaan uit de aanwezigheid van tandplak en tandsteen, slechte elementen zoals afgebroken tanden, een verminderde weerstand ten gevolge van kattenaids/kattenleukemie, de aanwezigheid van calicivirus/herpesvirus (virussen die niesziekte veroorzaken), voedselallergie of omgevingsallergie. In sommige gevallen lukt het niet om een onderliggende oorzaak te vinden. Mogelijk speelt een erfelijke variant mee omdat in de praktijk voornamelijk raskatten zoals de Maine Coone en Oosterse rassen getroffen worden. De ziekte kan op elke leeftijd optreden, maar de eerste symptomen treden vaak al op jonge leeftijd (<2 jaar) op.

Diagnose
De diagnose kan op basis van een mondinspectie worden gesteld. Eventuele vervolgonderzoeken zijn aan te raden omdat dit de behandeling beïnvloed. Hierbij kan gedacht worden aan een bloedonderzoek om kattenaids en kattenleukemie uit te sluiten, een swab van de mondholte om calicivirus uit te sluiten en verder onderzoek naar onderliggende allergieën.


Behandeling
Helaas zien we dat de aangewezen behandeling van het gingivitis stomatitis complex bestaat uit het trekken van het merendeel van alle tanden en kiezen. Soms kunnen we enkele tanden behouden, maar vaak zien we dat uiteindelijk alle tanden getrokken moeten worden. Zodra het mondslijmvlies hersteld is zien we dat katten hier geen problemen bij ondervinden. Ze kunnen normaal hun brokjes blijven eten. In sommige gevallen zien we dat na het trekken van de tanden de ontsteking alsnog terugkomt. In dat geval kunnen extra medicijnen worden voorgeschreven. Vaak wordt dan gestart met krachtige ontstekingsremmers zoals corticosteroïden. Het nadeel hiervan is dat op de lange termijn bijwerkingen zoals suikerziekte of de ziekte van cushing kunnen ontstaan. Als alternatief voor corticosteroïden kan daarom Interferon Virbagen Omega worden gegeven. Dit is een weerstand verhogend middel met een wisselende werking. Het werkt vooral bij katten met calicivirus, maar bij de overige groep zien we vaak weinig verbetering. Ook wordt aangeraden om katten met deze aandoening op voeding rijk aan omega 3 en 6 te zetten. Dit werkt ontstekingsremmend. Hills d/d is hier een voorbeeld van.

Mocht u het vermoeden hebben dat uw kat deze aandoening heeft of heeft u nog andere vragen naar aanleiding van dit stuk en de mondverzorging van uw kat, neem dan contact op met onze balieassistente voor verder advies.

Dierenarts,

Kimberly Bos