Help! Mijn hond is bang voor vuurwerk

Help! Mijn hond is bang voor vuurwerk..

Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn waarbij, in de meeste gevallen, het baasje zelf verantwoordelijk is geweest. Niet zelden is er in het gezin van een geluidsbange hond iemand die ook bang is voor vuurwerk of onweer. Deze angst wordt, zonder het zelf te beseffen, vaak geprojecteerd op de hond. Maar het kan ook zijn dat u per ongeluk verkeerd gereageerd heeft op een reactie van uw hond en op die manier aangegeven heeft dat het inderdaad heel eng is geweest wat hij net gehoord heeft. Slecht socialisatie kan eveneens een reden zijn waarom een hond bang is/wordt voor harde geluiden. In hun prille leven, de eerste weken/maanden, is het van groot belang dat de hond met allerlei prikkels, zoals geluiden, in aanraking komt. Is dit niet gebeurd kan dit voor de rest van zijn/haar leven consequenties hebben. Medische oorzaken zoals genetische afwijkingen of pijn kunnen ook een reden zijn dat uw hond angstig is voor (harde) geluiden. Of indien er wat schort aan het gehoor, kan uw hond ook schrikkerig reageren. Maar er zijn ook honden die om de een of andere reden een bepaald stofje in jun hersenen niet of onvoldoende kunnen aanmaken waardoor ze ook angst vertonen bij harde geluiden.

naamloos

Er zijn dus verschillende redenen waarom angst bij honden kan optreden en daarom is het vaak ook lastig om als leek de oorzaak aan te wijzen. Wel is het mogelijk om een aantal tips op te volgen waardoor u in ieder geval iets rustiger het nieuwe jaar kunt inluiden met elkaar.

Alle onderstaande gedragingen tonen aan dat uw hond angst is Heel belangrijk hierbij is de hond NIET te straffen hiervoor! Daarmee maakt u uw hond namelijk nog banger.

Waaraan kunt u zien of uw hond bang is voor vuurwerk, onweer of harde geluiden?

 • Vluchten naar een andere ruimte (afstand vergroten van hond en de angstprikkel)
 • Wegkijken (prikkel buiten sluiten)
 • Steun zoeken bij eigenaar
 • Wegkruipen in donkere ruimtes
 • Urine laten lopen (angstplasje)
 • Verstarren
 • Anaalklieren ledigen

Een aantal stress signalen zijn:

 • Tongelen (puntje van tong uitsteken)
 • Bek aflikken
 • Trillen
 • Gapen
 • Hijgen
 • Piepen/janken
 • Pootje heffen
 • Niezen

Tips voor een goede afsluiting van het oude jaar:
Laat uw hond overdag goed uit (liefst aangelijnd). Op oudjaarsavond tijdens uitlaten vanaf 22.00u aan de lijn houden (om vluchten te voorkomen).  Zorgen dat de hond niet alleen thuis is die avond! Doe de hond evt. in een bench zodat deze niet kan wegvluchten als de buitendeur per ongeluk open blijft staan. En als u op visite gaat, vraag dan of de hond mee mag.  Sluit gordijnen en ramen, doe wat meer licht aan (zodat de flitsen van het vuurwerk niet teveel opvallen) en zet bijvoorbeeld de TV of radio iets harder.

Verder gedraagt u zich normaal.  Geef een speeltje, lekker bot/kauwstaaf o.i.d. ter afleiding  Steek zelf geen vuurwerk af (de hond ruikt het kruit op u en associeert u met de angst)  Evt. medicatie verstrekken in overleg met de dierenarts (en in combinatie met gedragstherapie)  U mag wel steun bieden aan de hond maar niet troosten! (dus wel toestaan dat uw hond tegen u aan gaat staan en graag bij u in de buurt is maar niet troostend toespreken of teveel nadruk leggen op de angst)

Medicatie:
Een bezoekje aan de dierenarts is zeker geen overbodige luxe bij het aanpakken van angst voor harde geluiden. Een gesprek en een eventueel onderzoek zullen medische oorzaken uitsluiten door aangepaste medicatie in combinatie met gedragstherapie. Er zijn verschillende middelen in de handel, sommige moet u eerder mee beginnen (een paar weken van tevoren) en sommige kunt u op de dag zelf geven. De dosering is afhankelijk van waar u en uw dierenarts voor kiezen. Uw dierenarts kan u hier in voorlichten.imagesCAYR6028

 

 

Gedragstherapie:
Om het probleem therapeutisch aan te pakken is het noodzakelijk dat u oefent in een omgeving waarbij de hond weinig tot geen stress signalen vertoond, dus prikkelarm. Het liefst een paar weken voordat het vuurwerk begint. Afhankelijk van hoe lang de hond al bang is voor vuurwerk en de mate waarin kan training wel degelijk een verbetering opleveren. Waar het om gaat is dat de hond een nare associatie gelegd heeft met het harde geluid en er steeds gevoeliger voor kan worden naar mate de jaren verstrijken. Dus probeer de nare associatie om te buigen naar een prettige! Op die manier kunt u het gedrag positief gaan beïnvloeden. Dus in plaats van knal = ik ben bang; een knal = leuk! Dat kan door middel van koekjes of lekkers. Iedere keer dat er een knal komt: leuk doen en koekje erin! Maak er samen maar een spelletje van en zorg dat u overal in huis bij de koekjes kan en niet eerst moet zoeken hiernaar. (dus overal afgesloten schaaltjes zetten) Hierbij gaat het vooral om de timing, koppel meteen een koekje aan de knal! Vooral honden die erg bang zijn zullen in het begin het koekje niet meteen aannemen. In het begin zult u dus merken dat het nog niet goed werkt maar als u volhoud (en zelfs zo goed wordt dat u, voordat de knal komt, al met de koekjes klaarstaat) zult u merken dat uw hond minder bang wordt en naar u gaat zitten kijken zo van: “zeg baasje, hoorde ik het goed? was dat geen koekje?” Deze training kost tijd en vuurwerk en harde knallen zijn niet altijd voorradig. Begin ook met zachte knallen, bijv. met een vuurwerk CD of andere nagebootste ‘enge’ geluiden. Als u merkt dat de hond te bang is, maak het geluid dan nog zachter, zoek naar de balans en bouw langzaam de sterkte op.

 

Door Toinny Lukken
Gedragstherapeut voor dierentuindieren en honden