Hoera, zomer!

De meeste mensen zijn blij dat de temperaturen weer wat oplopen. De zomer is in aantocht en we mogen weer heerlijk genieten van het zonnetje. Ook dieren kunnen de zomer in hun bol krijgen… echter is niet elke hond, kat of konijn blij met de warmte. Naast het feit dat u bedacht moet zijn op oververhitting van uw dier (tijdens het wandelen op het warmst van de dag of in een auto zonder voldoende ventilatie), zijn er ook specifieke huidproblemen die kunnen worden gerelateerd aan warmte.

Hotspots


Veel hondeneigenaren hebben er al eens één ontdekt bij hun viervoeter; een hotspot.

In de ochtend kan er nog niets aan de hand zijn, terwijl er ‘s middags ineens een enorme vochtige, jeukende rode plek is ontstaan waar uw hond enorm veel last van heeft. Het kan worden veroorzaakt door een insectenbeet maar dit hoeft niet altijd. Vooral honden met een lange of dikke vacht kunnen zo’n broeierige plek ontwikkelen in een warme en vochtige omgeving. Als zo’n plek niet snel wordt behandeld, krabben en bijten ze zich een ongeluk en maken ze het probleem zelf steeds groter. De huid raakt geïnfecteerd en er ontstaat en secundaire bacteriële infectie.  In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts voor advies of een afspraak voor behandeling van de plek.
Wat u zelf zou kunnen doen als u een dergelijke hotspot ontdekt, vooral wanneer het gaat om een dikke, lange vacht is: scheren van de aangedane plek (niet te voorzichtig). Vervolgens kunt u de plek met schoon water en een betadinescrub of shampoo (of verdunde betadine) goed wassen en desinfecteren. Honingzalf is een fijne zalf om de plek vervolgens mee in te smeren als het goed droog is. In de meeste gevallen is daarbij medicatie tegen de jeuk en een kraag of shirt om de plek te beschermen raadzaam.

Verbrande voetjes


Ook al vinden u en uw hond het nog zo fijn om lekkere lange wandelingen te maken, pas op voor heet asfalt (of donkere straatstenen of zand). De temperatuur van asfalt kan op warme, zonnige dagen (bij een buitentemperatuur vanaf 25 graden) wel oplopen tot boven de 50 graden Celsius! Controleer het asfalt desnoods eerst met uw hand, als u uw hand niet langer dan 7 seconden op het asfalt kunt houden zonder dat u het te warm vindt, is het voor de voetzooltjes van uw hond ook te warm. Deze kunnen ernstig verbranden dus loop niet lang of zoek een koelere ondergrond!

 

Temperatuur asfalt voor je hond
Buitentemperatuur            Temperatuur asfalt         
25 graden 51,6 graden
30 graden 57,2 graden
30,5 graden 61,7 graden

 Naast voetzooltjes kunnen ook onbehaarde delen van het lichaam van een dier verbranden. Denk aan de neus, oor randen (vooral ook van belang bij witte katten!) of een onbehaarde buik. Smeer deze dan ook in met een zonnebrand geschikt voor dieren.

Teken
Teken zijn weer volop aanwezig in deze periode van het jaar. Als u wilt weten waar de meeste tekenbeten in Nederland zijn gemeld, kunt u kijken op tekenradar.nl. Vooral bos of gebieden met hoog gras zijn ideale plekken voor teken. Controleer uw hond of kat goed en behandel ze om tekenbeten en eventuele overdracht van teken gebonden ziekten te voorkomen.

Maden (myiasis)
Voor konijnen is het belangrijk om vliegen zoveel mogelijk te weren bij warmere temperaturen. Zij leggen graag eitjes in vochtige en vieze plekken in de vacht, veroorzaakt door bijvoorbeeld plakpoep, urinebrand of wondjes. Hieruit komen maden die zich vervolgens door de huid en het onderliggende weefsel eten, wat (in korte tijd) voor een levensbedreigende situatie van uw konijn kan zorgen. Er bestaat een spray om het konijn mee te behandelen om de vliegen zoveel mogelijk op afstand te houden, daarnaast is vliegengaas uiteraard ook een goed hulpmiddel. Houdt uw konijn goed in de gaten en check regelmatig het achterwerk en de ontlasting.

Wees verder nog alert op grasaren, die vervelende weerhaakjes bevatten en kunnen gaan zwerven over het lichaam van uw huisdier en ook in neuzen, oren of ogen terecht kunnen komen. Controleer na elke wandeling of speelsessie bij hoog of ongemaaid gras goed de vacht, ook tussen de teentjes.

Tot slot is de eikenprocessierups ook weer gespot. De haren van dit beestje kunnen voor flink wat irritatie zorgen van de huid (jeuk, irritatie, uitslag) of slijmvliezen (zwelling van lippen, ogen en tong). Spoel bij uitwendige problemen goed met schoon water. Bij het inademen van de haartjes kunnen serieuzere problemen ontstaan met bijvoorbeeld de ademhaling, benauwdheid, moeite met slikken, kokhalzen. Neem in dit geval of bij verergering van andere klachten zo snel mogelijk contact op.

Houd uw dier dus goed in de gaten gedurende de komende zomerperiode, zorg voor voldoende verkoeling maar vooral: geniet! …van een hopelijk prachtige zomer.