Loopsheid teef

Met ‘loopsheid’ wordt de periode bedoeld waarin het lichaam van een teefje zich voorbereidt op een eventuele bevruchting. Door een andere hormoonhuishouding verandert het lichaam (bloederige afscheiding uit de vagina, zwelling van vulva) maar ook het gedrag van de teef (aanhankelijker of juist onrustig en wat humeurig, aantrekkelijker voor reutjes). Gemiddeld wordt een hond 2 x per jaar loops, hoewel bij een klein aantal rassen dit slechts 1 x per jaar gebeurt (Saarloos Wolfshond, Basenji, sledehonden).  

Gemiddeld duurt een loopsheid 3 weken, maar de echte vruchtbare periode is over het algemeen maar kort; vaak slechts een aantal dagen. Wanneer deze korte periode precies is, wisselt sterk per hond. Sommige teefjes houden zichzelf bovendien erg schoon, waardoor het soms lastig is om te weten of en wanneer een teefje loops is geworden.

De eerste loopsheid treedt bij de kleinere rassen meestal op tussen de 6 en 10 maanden leeftijd, bij de grotere rassen meestal tussen de 10 en 16 maanden leeftijd. Voor de allergrootste rassen kan dit nog iets later zijn. Als een teefje op 2-jarige leeftijd nog niet loops is geweest, kunt u het beste even overleggen met uw dierenarts. Teefjes blijven, in tegenstelling tot de mens, hun hele leven hun cyclus behouden en dus loops worden. Wel zal de vruchtbaarheid afnemen met de jaren.

Wat doe ik als mijn hond loops is?
Er is een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer uw teefje loops is. Zo is dit niet het handigste moment om aan trainingen of groepslessen deel te nemen, of heel veel van haar te vragen. Ze kan onrustig en afgeleid zijn, haar prestaties zullen minder zijn en bovendien mag u met een loopse teef niet deelnemen aan wedstrijden. Voorkom tijdelijk losloopgebieden en houd uw hond aan de lijn. Er is een risico dat zij minder goed luistert dan anders en eerder weg zal lopen. Reutjes zullen van grote afstand kunnen ruiken dat zij loops is, de hormonen nemen de overhand en een ongewenste dekking ligt op de loer.
Als uw loopse hond veel afscheiding verliest kan het handig zijn om een loopsheidbroekje aan te schaffen voor in huis.

Wat is schijndracht?
Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden tijdens de loopsheid, wordt een teefje hormonaal gezien altijd schijndrachtig (schijnzwanger). Dit is een natuurlijk verschijnsel, alleen verschilt het erg per teefje hoeveel last zij daarvan heeft. Sterke symptomen kunnen zijn: slepen met speeltjes en een nest willen maken, bezitterig zijn, humeurig of juist aanhankelijk, minder energie hebben, minder willen eten en/of drinken. Soms wordt er ook melk geproduceerd, wat een teefje door het likken van de melkklieren zelf in stand kan houden. Meestal gaat een schijndracht vanzelf weer over. Als de klachten lang aanhouden en het teefje is er echt niet lekker van, kan dit worden behandeld met medicatie. Blijft een teefje lang last houden van klachten, begint ze meer te drinken en plassen, is ze sloom of krijgt ze koorts, kan het zijn dat er sprake is van een baarmoederontsteking. Het is raadzaam om in dat geval contact op te nemen met een dierenarts.

Kan ik een loopsheid voorkomen?
Als een loopsheid problemen zou opleveren maar u wilt nog wel fokken met een teefje, bestaat er een hormonale behandeling om de loopsheid eenmalig uit te stellen of onderdrukken. Echter heeft deze behandeling ook bijwerkingen en kan deze op de lange termijn nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de teef. Mochten er geen intenties (meer) zijn om te fokken met de hond, kunt u haar laten castreren (steriliseren). Een castratie heeft meer voordelen dan alleen het niet meer loops worden, maar kan ook nadelen hebben. Overleg hier over goed met uw dierenarts. 

Wat als ik graag een nestje wil?
Indien u juist wél graag een nestje wilt met uw teefje, is het fijn als u hiervoor het juiste dekmoment kunt bepalen. Zoals gezegd verschilt het meest vruchtbare moment tijdens een loopsheid sterk per hond.  Gemiddeld zit dit rond de 13e dag, maar bij sommige honden zien we het al rond dag 8 of juist pas rond dag 18. Het is dus van belang dit moment goed te herkennen en te gebruiken, want als een teef te vroeg gedekt wordt, of als het moment eenmaal voorbij is, zullen er geen eicellen worden bevrucht en is het wachten op een volgende loopsheid. 

Er is een aantal manieren om het juiste dekmoment vast te stellen. 

  1. Het monitoren van het gedrag van de teef kan een goede richtlijn zijn, maar kan ook totaal misleidend zijn – sommige teven accepteren de reu al vele dagen voordat ze vruchtbaar zijn, anderen laten dit gedrag pas hierna zien. Vroeger werd vaker het vulvaslijmvlies onder de microscoop bekeken. 
  2. Tegenwoordig is het bepalen van de progesteronwaarde in het bloed de meest betrouwbare en nauwkeurige methode. We adviseren meestal om vanaf dag 7-8 te beginnen met de bepalingen en daarna, afhankelijk van de waarde, elke 1-3 dagen de waarde te hertesten. Vanaf een waarde van 10ng/ml wordt geadviseerd om te gaan dekken. Soms zit de teef bij de eerste progesteronbepaling al op deze waarde, andere keren moet de test vaker worden herhaald. Hoe hoger de waarde wordt boven de 10, hoe groter de kans dat het moment van vruchtbaarheid al voorbij is. 

Mocht u verder nog vragen hebben dan kunt u bellen met onze baliemedewerkers op 0341-353451.