Mijn hond/kat heeft een blauwe waas over zijn oog

Een veel voorkomende reden voor eigenaren om te bellen voor een afspraak is dat ze plots een blauwe waas over het oog van hun hond of kat zien. De oorzaak hiervoor kan een beschadiging van het hoornvlies zijn. Dit vlies is de buitenste laag van het oog en hoort helder, vochtig, doorschijnend en glad te zijn.

Dwarsdoorsnede oog

Door bijvoorbeeld een kras van een andere hond/kat of een takje van een struik ontstaat er een beschadiging van het hoornvlies en komt er extra vocht als reactie in het hoornvlies en dit geeft dus de blauwe/grijze waas. Dit noemen dierenartsen cornea-oedeem, waarbij cornea hoornvlies betekend en oedeem vocht.

Hieronder ziet u een oog van een Franse bulldog met vocht in het hoornvlies, dat een blauw/grijze waas geeft met in het midden een beschadiging.

Bij een beschadiging van het hoornvlies gaan de meeste huisdieren ook knijpen met hun oogleden, ze houden dus hun ogen dicht en gaan vaak meer tranen. Om de beschadiging beter in beeld te brengen kunnen we een druppel van een kleurstofje in het oog aanbrengen en als we dan deze druppel uitspoelen met steriel water kleurt de beschadiging fluorescerend groen. We kijken ook goed of we niet bv een vreemd voorwerp zien, zoals een doorntje die uiteraard dan eerst verwijderd zal moeten worden. Dit moet dan vaak even onder een lichte narcose, zodat we rustig het vreemde voorwerp kunnen verwijderen.

Gelukkig kan een hoornvlies weer herstellen. Het heeft wel tijd nodig, afhankelijk van de uitgebreidheid van de beschadiging kan dit soms wel 4 a 6 weken duren. Het is dan van het grootste belang dat de eigenaar 4x per dag een oogzalf aanbrengt, dit is vaak een hele klus gezien het zo vaak moet, maar we zien in de praktijk dat eigenaren die erg consequent zijn het beste resultaat boeken. De zalf die we meegeven bevat een antibioticum en vitamine A, dit laatste is noodzakelijk voor het herstel van het hoornvlies. Het hoornvlies herstelt zich doordat er vanuit de randen kleine bloedvaatjes gaan groeien, zodat het herstel kan ontstaan. Het oog kan in deze fase soms dan een beetje rood kleuren door de ingroei van deze “herstelbloedvaatjes”.

Een andere reden voor een blauwe waas over het oog is een verhoging van de oogboldruk. Verschillende oorzaken kunnen een verhoging van de oogboldruk geven, dit noemen we glaucoom. Voor een eigenaar kan dit lijken op een beschadiging van het hoornvlies, echter bij glaucoom knijpen de meeste honden niet met hun oogleden. Voor het definitieve oordeel is het verstandig om dit door een dierenarts te laten beoordelen. Als een verhoging van de oogboldruk te lang aan duurt kan er blijvend letsel ontstaan in het netvlies dat zich achterin het oog bevindt en blindheid tot gevolg hebben.

Conclusie: bij een blauwe waas over het oog is een controle bij een dierenarts noodzakelijk.

Mocht u verdere vragen hierover hebben kunt u bellen met onze baliemedewerksters op 0341-353451