Bench training

Bench training

Vaak geven cliënten aan problemen te hebben met een bench in huis te nemen, omdat het een sta in de weg is in huis. Met de volgende uitleg hopen wij u ervan te overtuigen dat de overlast best meevalt en dat het een uitkomst is bij het opvoeden van een hond en dat het zeker niet zielig is voor uw hond.

Een bench die een hond positief aangeleerd is, zal een veilig hol voor hem worden, waarin hij of zij zich terug kan trekken. Een plek waar geen kleine kinderen op hem kunnen klimmen of aan zijn staart trekken. Maar ook een plek waar je kan gaan liggen als de kamer vol visite zit en hij lekker rustig wil gaan slapen.

Zindelijkheidstraining gaat makkelijker, de meeste pups zijn als ze bij de fokker vandaan komen al nest zindelijk en zullen dus niet zo snel hun behoefte in de bench doen. Hoe minder ‘ongelukjes’ de pup heeft, hoe sneller hij begrijpt dat wij mensen willen dat hij zijn behoefte buiten doet.

De hond kan, als hij in de bench zit, niets vernielen als hij alleen moet blijven, dus geen kosten voor het herstellen van uw meubels. Bij vakanties of een dagje uit kunt u de bench meenemen, zodat hij altijd een bekend plekje heeft waar hij of zij zich veilig voelt.

Waar moet de bench staan?

De bench moet op een tochtvrije plaats in de huiskamer of de hal staan, niet direct naast de kachel.
Deze plek moet rustig zijn, dus niet naast de televisie of kinderspeelhoek. En op een plek waar de hond u kan zien als hij erin ligt. (Een beetje overzicht, centraal in de kamer, dus niet wegstoppen in een hoekje)
Soms is het goed een kleed over een deel van de bench te leggen, om te veel invloeden van buiten de bench te vermijden.

Hoe leert u uw hond dat de bench leuk is?

Vanaf het moment dat u de bench heeft neergezet, geeft u de hond al zijn maaltijden in de bench, het deurtje laat u dan open staan. Leg een paar keer per dag wat lekkers in de bench, dit stimuleert uw hond om in de bench te gaan kijken en doordat hij dan wat lekkers vindt, wordt het in de bench gaan beloond.

Gaat het om een pup die nog geen vaste plek heeft, leg hem dan iedere keer als hij in slaap valt in zijn bench, niet boos worden als hij eruit stapt, maar wel consequent terug leggen op het moment dat de pup een andere slaapplek kiest.

Bedenk een woord dat u gaat gebruiken als commando om de hond naar de bench te sturen, bijvoorbeeld: plaats. Begin pas met het commando aan te leren als de hond makkelijk de bench uit zichzelf in, -en uitloopt. U legt dan zichtbaar voor de hond iets lekkers in de bench, wacht tot hij de bench ingaat en zeg dan plaats (als de hond met 4 poten in de bench staat). 

Belangrijke aandachtspunten

  • Ga niet te snel over tot het dicht doen van het deurtje, maar doe dit pas als uw hond regelmatig in de bench gaat liggen slapen. In het begin maar een paar minuten en langzaam opbouwen.
  • Blijf uw hond op onregelmatige momenten iets lekker geven als hij in de bench is, hiermee zorgt u ervoor dat hij de bench leuk blijft vinden. Gebruik de bench dus niet als strafhok!!!
  • Als u weg bent geweest en uw hond in de bench heeft achtergelaten, laat hem dan nog even in de bench als u thuiskomt, zeg hem vriendelijk gedag, maar laat hem niet meteen los. Hiermee voorkomt u dat uw hond leert dat het zien van de baas aanleiding is om uit de bench te gaan.