Het gevaar van oververhitting

Het gevaar van oververhitting bij honden

Helaas gebeurd het nog bijna dagelijks, je moet even snel een boodschap doen, zet de auto in de schaduw, ramen op een kier. Maar vaak duurt de boodschap iets langer dan gepland. Waar je dan geen rekening mee houdt is dat de temperatuur in een auto binnen een half uur, op een warme dag, stijgt tot wel bijna 50°C!

Gemiddeld duurt “even een boodschap doen” 15 min. tot een half uur en dan kan het al te laat zijn. Warm weer is gevaarlijk voor onze honden. De zon draait harder dan je denkt en je auto staat vaak al in de zon bij terugkomst.

Honden kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Ze hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen.

Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. De hersenen kunnen het slechtst tegen te hoge temperaturen en raken het snelst beschadigd.

Wanneer je een hond in een auto aantreft die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet (snel genoeg) te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie 0900 ‑ 8844 en de dierenambulance 0900 ‑ 0245. Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’ (een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander).”

Symptomen van een hond die oververhit is geraakt

Een hond die oververhit dreigt te raken zal proberen zijn warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot afkoeling leidt.

Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek en de tong donkerrood tot zelfs paars. Later treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen.

Verder:

  • Rochelend geluid maken
  • Traag en lijkt uitgeput
  • Voelt duidelijk te warm aan (binnenkant oren en lippen)
  • Bij opnemen temperatuur duidelijk, verhoging (normaal 38/39°C, dan boven de 40°C.)
  • In ergste geval bewusteloos

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

  • Zorg voor een plek met veel schaduw
  • Laat de hond regelmatig drinken, water moet onbeperkt aanwezig zijn
  • Voorkom inspanning, ga bijvoorbeeld niet fietsen met je hond als het warmer dan 20°C is. Zelfs dan, bij een flink blokje om, kan deze al oververhit raken. Laat je hond bij warm weer aan het begin en aan het einde van de dag goed uit, dan is een blokje om in de middag voldoende.
  • Is het buiten warmer dan binnen, houdt dan de hond binnen.
  • Laat de hond niet alleen achter in een auto, tent, caravan, bench of schuurtje met plat dak. Deze afgesloten ruimtes veranderen al gauw in een oven!

Wat als een hond toch oververhit is geraakt?

Snel ingrijpen!

Wanneer een hond erg hijgt, maar nog geen serieuze verschijnselen van hyperthermie (oververhitting) vertoont, is het vaak afdoende om snel een schaduwrijke plek op te zoeken, de hond te koelen met een natte handdoek en te laten drinken. Deze honden zijn in de regel nog gewoon aanspreekbaar maar laten duidelijk ongemak zien.

Wanneer een hond al ver heen lijkt is een natte lap niet voldoende, zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot. Desnoods belt u ergens aan om de tuinslang te gebruiken, koelen is dan absoluut noodzakelijk! Giet eerst wat water met uw handen over de hond om hem aan de koudere temperatuur te laten wennen, gooi hem niet zomaar een koude vaart in. Indien je een bad hebt, zet de hond dan niet in een ijskoud maar lauw bad. Vervolgens kun je de hond in het water laten zakken en hem zo laten koelen. Het is belangrijk om de hond regelmatig, voldoende diep, te temperaturen tijdens het koelen. Het mechanisme om de temperatuur te regelen is ernstig ontregelt en er is een groot risico dat te sterk afkoelen leidt tot een ondertemperatuur. Dit is ook zeer belastend en daardoor gevaarlijk. Als de temperatuur onder de 39,5 °C zakt dan even stoppen met koelen en de temperatuur blijven checken en houd hem de eerste 24 uur goed in de gaten.

Het is verstandig om in alle gevallen een dierenarts te raadplegen. Maar bij sterke verdenking van oververhitting is het raadzaam eerst te koelen voordat je de hond in een warme auto gaat vervoeren. Houd de hond nog een aantal dagen goed in de gaten, ook al lijkt er niets meer aan de hand; oververhitting kan zijn weerslag hebben op de organen en dit hoeft zich niet altijd direct te openbaren.

Praktische tips

  • Ga geen drukke apporteerspelletjes in het water doen, dan kan je hond alsnog oververhit raken.
  • Overweeg een koeltemat of koeltehalsband.
  • Borstel je hond dagelijks, hiermee haal je losse haren weg, wat goed is voor de verkoeling.
  • Heeft je hond een korte vacht? Dan kun je overwegen een speciale hondenzonnebrandcrème aan te schaffen om verbranding van de huid te voorkomen.

Extra kwetsbare honden

  • Oude honden en puppy’s dienen extra goed in de gaten gehouden te worden. Vooral sommige oudere honden kunnen erg slecht tegen de hitte. Vaak zijn deze honden een beetje geholpen als de hals geschoren wordt, zodat ze daar makkelijker kunnen afkoelen.
  • Honden met korte neuzen en ademhalingsproblemen (o.a. Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden, Boxers) lopen meer risico op oververhitting.

Heet asfalt kan de voetzoelen verbranden!

Honden dragen geen schoenen zoals wij en daardoor zijn we ons niet altijd bewust van de temperatuur van de ondergrond waarop we lopen.

Om er zeker van te zijn dat de ondergrond waarop wij lopen niet te warm is kun je het beste je hand een seconde of tien ertegenaan drukken. Je merkt snel genoeg of het te warm is of niet!

Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid kun je uitgaan van onderstaande tabel. Als aanvulling: bij 51,6°C is de huid verschroeid binnen 60 seconden, bij 55°C kun je binnen 5 minuten een eitje bakken.

  • Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
  • Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
  • Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

Witte of roze voetzooltjes

Heeft jouw hond witte of roze voetzooltjes, let dan extra goed op. Deze zijn namelijk gevoeliger en beschadigen daarom sneller.

Dierenkliniek Putten