Bekkenkanteling

Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis aan de heupen. Het is een erfelijke aandoening en komt voor bij jonge en oudere honden. De heupkop valt niet mooi in de heupkom, hierdoor ontstaat slijtage en dit zorgt voor pijn bij uw hond.

Met lichamelijk en röntgenonderzoek kunnen we heupdysplasie (HD) bij uw hond vaststellen.  Niet alle honden met HD komen in aanmerking voor een bekkenkanteling. De behandeling is geschikt voor honden waarbij:

  • De heupkom en heupkop de juiste vorm hebben en passend zijn.
  • Er nog geen tot minimale artrose aanwezig is.
  • Onder sedatie de heupkop wel goed te reponeren is in de kom.

Bij een bekkenkanteling wordt de heupkom in de ideale stand gebracht zodat de heupkop dieper en stabieler in de kom valt.  Bij deze operatie wordt het bekken op drie punten doorgezaagd.
Vervolgens wordt de heupkom gekanteld en vastgezet met een botplaat en schroeven. Door deze kanteling komt de heupkop dieper en stabieler in de heupkom te liggen. Het herstel van het bot duurt zo’n 6 tot 8 weken.

Aan een zijde is een een bekkenkanteling uitgevoerd. Zie hoe de heupkop nu diep in de kom ligt. De andere zijde moet nog geopereerd worden.

Voordelen van een bekkenkanteling:

  • Uw hond heeft geen medicijnen of verdere behandeling meer nodig na herstel van deze operatie.
  • Uw hond kan en mag na een herstelperiode alles weer doen wat een ‘normale’ hond kan.
  • De stabiliteit van de fixatie van de botdelen is bij deze chirurgische techniek groot, waardoor het risico op complicaties klein is.

Ons advies:

Laat uw hond die als volwassen hond groter dan 20 kg wordt, altijd tussen de 6-10 maanden op HD controleren. Dit kan middels een traditioneel röntgenonderzoek of PennHip onderzoek.
In onze kliniek worden deze onderzoeken en operatie uitgevoerd door dierenartsen Daan Kranendonk en Floor Bonestroo.