Vakantie

De vakantieperiode breekt aan. Sommige hebben al bijna vakantie, de ander moet nog een aantal weken wachten.

 

 

 

 

 

 

Als u besluit om op vakantie te gaan moet er nog heel wat geregeld worden, helemaal als huisdieren bezitter/bezitster.

Vakantie boeken, wie past er op ons huis, wat moet er allemaal mee, maar ook heel belangrijk… wat doen we met onze huisdieren. Nemen we ze mee, of laten we ze thuis. Om zonder zorgen op reis te kunnen, geven wij u tips en informatie mee voor een goede voorbereiding.

Huisdier blijft thuis

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlandse huisdieren niet met hun baasje mee op vakantie kunnen of mogen. Deze dieren blijven thuis of gaan naar een pension of andere oppas. Veel mensen voelen zich schuldig om hun hond naar een pension te brengen.
Dat is jammer, want de mensen van het pension hebben er hun beroep van gemaakt om te zorgen voor andermans honden. Met hun opleiding en ervaring weten ze waar ze op moeten letten. Het pension zelf is zo ingericht dat bescherming en veiligheid centraal staan. Vrijwel alle honden wennen snel aan de routine binnen het pension.
Ga ruim van tevoren kijken bij het pension waar je je hond heen wilt brengen. Vraag de beheerder ook hoe hij de zaken aanpakt.

Op de dierenpensionwijzer van Dibevo kunt u opzoeken welk pension bij u in de buurt nog plaats heeft voor uw huisdier.

In veel pensions zijn voor de hond onderstaande vaccinatiebescherming gewenst/verplicht:

Voor de kat zijn onderstaande vaccinatiebescherming gewenst/verplicht:

 

Huisdier gaat mee op vakantie

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw huisdier mee te nemen op vakantie. Voor katten is dit niet aan te raden. Katten zijn over het algemeen erg gevoelig voor stress, krijgen te maken met een vreemde omgeving wat tevens stress oplevert.
De hond mee op vakantie: dat kan heel leuk zijn. Er zijn tegenwoordig zelfs reisbureaus die zich gespecialiseerd hebben in reizen met je hond. Dat is handig, want bij het reisbureau weten ze bijvoorbeeld waar je hond welkom is en waar niet.

Bij een reis naar het buitenland moet u rekening houden met de reisduur, het klimaat en de conditie van uw huisdier. Sommige huisdieren kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen autoreizen of te hoge temperaturen.

Voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie geldt de EU-verordening 2003/998/EC. Hierin staat dat:

In sommige gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om te zien of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen.
Jonge dieren mogen vanaf een leeftijd van 15 weken mee op vakantie over de grens. Het dier mag op een leeftijd van 12 weken worden gevaccineerd tegen rabiës en hebben daarna een wachttermijn van 3 weken.
Niet alle hondenrassen mag u zomaar meenemen op vakantie. Er zijn landen die extra eisen stellen aan honden van bepaalde rassen. Een bekend voorbeeld is de pitbull: deze mag in veel landen niet mee op reis. Houdt dus de aanvullende eisen van uw vakantieland goed in de gaten.
Op de site van LICG vindt u veel informatie over de invoereisen per land binnen- en buiten Europa. Het is belangrijk dat u ook voldoet aan de invoereisen van de landen waardoor u doorheen reist.

Invoereisen binnen Europa

Invoereisen buiten Europa

Behandeling en preventie dierziekten

Naast de vaccinatie bescherming, is de bescherming tegen parasieten ook van groot belang.
Huisdieren die mee op reis gaan naar het buitenland lopen risico gebeten te worden door exotische parasieten, zoals zandvliegen en hartwormmuggen. Deze komen met name in Zuid-Europa voor.
Zandvliegjes zijn hele kleine parasieten met de naam Leishmania infantum en worden overgebracht op de hond. Deze kan zich ontwikkelen tot een ernstige zieke. De zandvliegjes zijn met name ’s avonds tot zonsopgang actief.

Hartworm is een ernstige ziekte bij honden. Als een hond niet wordt behandeld kan dat zelfs leiden tot de dood. Preventie van hartworm bestaat uit het geven van speciale ontwormingsmiddelen die hier geschikt voor zijn.

Het is belangrijk om er wel rekening mee te houden dat er geen enkel middel bestaat die uw hond voor 100% beschermt tegen de parasieten. Zorg dat de teken of insecten die de parasieten overdragen geen kans krijgen. Gebruik een goede tekenband of spray, en controleer u huisdier dagelijks.
Ontworming is van groot belang voordat u vertrekt (er zijn landen die extra ontworm eisen stellen), iedere maand ontwormen als u reist naar een hartwormgebied en nog een keer extra ontwormen bij thuiskomst in Nederland.

(Bron: www.licg.nl en www.houdenvanhonden.nl)

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met 1 van onze baliemedewerksters of belt u met 0341-353451.