Wat is goede voeding voor het konijn:

Onze huiskonijnen hebben net als herkauwers, zoals runderen en geiten veel ruwvoer (hooi) nodig. Herkauwers hebben een pens waar de vertering van ruwvoer plaats vindt. Konijnen hebben echter geen pens maar een goed ontwikkelde blinde darm die een zeer belangrijke rol speelt bij de vertering. Voor een goede werking van de blinde darm is veel hooi nodig.

 

Helaas krijgen de meeste konijnen te veel korrelvoeding en te weinig hooi. Je zou dus kunnen stellen dat sommige konijnen de hele dag Mac Donalds eten in de vorm van korrelvoeding of zelfs nog erger in de vorm van allerlei snoepstaven en knabbels. De korrelvoeding is afkomstig uit de commerciële konijnenhouderij. Deze konijnen moeten heel hard groeien, zodat ze snel voor de vleesconsumptie beschikbaar zijn. Het korrelvoer heeft dus een hoog energiegehalte. Een volwassen huiskonijn krijgt te veel energierijk voer binnen en zal te dik worden. Daarnaast geeft te veel korrelvoeding dunnere ontlasting of zelfs diarree. Als de diarree een langere tijd aanhoudt kan het achterwerk van het konijn te nat worden en met name bij warme dagen gaan vliegen hier hun eitjes in leggen. Deze eitjes komen uit en de vliegenlarven, ook wel maden genoemd, gaan zich in de huid van het konijn nestelen.

 

Een konijn mag maar een beperkte hoeveelheid korrelvoeding hebben en liever geen gemengd voer. Als richtlijn kunt u aanhouden een eetlepel korrelvoeding (20 gram) per kilo lichaamsgewicht. Minder mag, ze kunnen zelfs helemaal zonder, tenzij het konijn jongen heeft. Een konijn met jongen heeft extra energie nodig voor de productie van melk.

Er zijn nog meer gezondheidsproblemen die voorkomen kunnen worden met een dieet van veel hooi en een minimale hoeveelheid korrelvoeding. Zoals al eerder genoemd worden konijnen met dit dieet niet te dik. Te dikke konijnen kunnen problemen krijgen met de voetzolen. Door hun gewicht krijgen ze ontstekingen aan de voetzolen.

Een konijn produceert 2 soorten keutels: droge keutels met veel vezeltjes erin die u in het hok terug vindt en af en toe donkerder, zachtere keutels. Het zijn deze zachte keutels die veel eiwitten en vitamines bevatten. Konijnen eten ze rechtstreeks uit hun anus en daarom worden ze zelden gezien. Te dikke konijnen kunnen niet bij hun anus en lopen daardoor deze belangrijke eiwitten en vitamines mis.

 

 

Tanden en kiezen van konijnen groeien hun hele leven door en zijn gemaakt voor een dieet met ruwvoer. Door het eten van hooi slijten de tanden en kiezen. Bij het eten van hooi maken konijnen 120 kauwbewegingen per minuut waardoor de kiezen goed slijten. Op deze manier kunnen er niet zogenaamde haken op de kiezen ontstaan. De haken prikken tijdens het eten in de tong of in de wangen. Het konijn heeft dan pijn tijdens het eten en zal dus stoppen met eten met alle gevolgen van dien.

Konijnen verzorgen hun vacht goed en krijgen daarbij haren binnen. Door het eten van hooi hebben ze een optimale darmwerking en worden deze haren via de uitwerpselen verwijderd. Bij gebrek aan hooi kunnen deze haren in de maag achterblijven en kan er een haarbal gevormd worden. Omdat konijnen niet kunnen braken raken ze haarballen slecht kwijt.  Haarballen veroorzaken veel pijn en het konijn stopt met eten.

Door intensieve medicatie en dwangvoeren kunnen deze haarballen verwijderd worden. Het operatief verwijderen van haarballen is risicovol, er is een grote kans dat het konijn de operatie niet overleeft.

Wat is nu geschikt voer voor konijnen. Hier volgt een lijstje als leidraad, met u raad het al: hooi als eerste op het lijstje.

  1. Ruim voldoende hooi van goede kwaliteit, dagelijks vers.
  2. Stro, wat tevens als bodembedekking gebruikt kan worden.
  3. Groenvoer zoals andijvie, bloemkoolblad en boerenkool.
  4. Paardenbloemblad, weegbree en langstelig gras.
  5. Wilgentakken.