Week Suriname

Zaterdag 21 april was het zover, ons sterilisatie project in Suriname.

Dierenartsen Daan Kranendonk en Ilse Boerman reisde samen met paraveterinairen Sherida vd Hazel en Jantine van Dasselaar naar Suriname.

Na een late aankomst in ons verblijf gingen we snel slapen de volgende dag Paramaribo te gaan verkennen.

De zondag maakte wij gebruik van onze vrije dag. We brachten een bezoek aan Fort Zeelandia om  een beeld te krijgen van een stukje indrukwekkende geschiedenis over Suriname en de gruwelijke decembermoorden.

Tegen de middag gingen wij naar onze tijdelijke werkplek voor deze week, het asiel van Suriname, waar ons project zal plaatsvinden.

Mariska Bemelmans is projectmanager van deze stichting en zij organiseert en begeleidt ons project.

Onze spullen, welke wij hadden overgescheept, werden uitgepakt en alles werd zo georganiseerd door ons dat wij maandag er meteen vol tegen aan konden gaan.

 

 

 

Wij gaven steeds aan dat wij ons in gingen zetten voor de zwerfdieren in Suriname, maar dit was niet geheel juist. De Dierenbescherming Suriname heeft er voor gekozen om de dieren van de minder bedeelde mensen in Suriname te helpen. Het grote probleem hier is dat als deze niet gesteriliseerd worden en puppy’s of kittens krijgen, vaak de moeder en al haar jongen op straat worden gedumpt. Zo wordt het zwerfprobleem juist groter.
Door de dieren van deze eigenaren te laten steriliseren en de mensen zeer gericht voorlichting te geven kiezen ze er bewust voor om beter voor hun huisdier te zorgen en hoopt de stichting op deze manier om het aantal zwerfdieren terug te dringen.

De maandag was onze eerste werkdag, 50 dieren stonden op ons programma.

Er werd gewerkt in 5 badges op een dag, de ochtend bestond uit 3 badges en de middag uit 2 badges.

Dit betekende dat in de ochtend om 8.00, 09.00 en 11.00uur telkens 10 dieren werden gebracht en in de middag om 13.00 en om 14.00 uur weer 10 dieren per badge werden gebracht.

Zo was het goed overzichtelijk en hoefden de dieren niet onnodig lang te wachten onder de warme omstandigheden.

Het was voor ons allemaal wel even wennen om tijdens deze werkomstandigheden te opereren, wat dat betreft zijn we ook zeer verwend in onze kliniek.

We opereerden in het asiel en hadden de beschikking over 3 kleine ruimtes, 2 operatiekamers met 2 tafels per kamer en 1 voorbereiding.

De dieren in Suriname dragen veel meer parasieten bij zich dan onze Nederlandse honden. Met name de bloedparasiet (Leishmania, Ehrlichia en Anaplasma) vaak aanwezig bij deze dieren. Deze parasieten veroorzaken allerlei problemen, waaronder ook stollingsproblemen. De eerste dag hebben we in totaal 12 uur staan opereren en waren we echt total loss toen we ’s avonds naar ons verblijf gingen. Maar al met al kunnen wij zeggen dat wij de eerste dag zeer geslaagd zijn doorgekomen.

De dinsdag en de woensdag bestond uit het zelfde programma als de maandag, 50 dieren per dag.

2 Honden konden helaas niet geopereerd worden. In hun lichamelijke toestand was het niet verantwoord om onder narcose te gaan voor een sterilisatie.

Dierenarts Audrey Steenland-Smit stond ons ook bij in ons project, met haar hadden wij al veel contact vanuit Nederland om een en ander voor te bereiden. Zij is parttime dierenarts voor Safantas en werkt als dierenarts (sinds 2005) voor de Stichting Dierenbescherming Suriname.

Ook dierenarts Lorrain Akrum was dinsdag een deel van de dag aanwezig om te steriliseren.

 

 

 

 

        

 

 

We kunnen terugkijken op 3 mooie, maar lange dagen. Waar wij met een zeer goed gevoel kunnen zeggen dat onze missie is geslaagd – 99 honden, 40 poezen en 9 katers.

In totaal hebben 148 dieren kunnen helpen en veel diereneigenaren blij kunnen maken dat wij er voor hun huisdier waren.

De resterende dagen die wij nog aanwezig waren in Suriname hebben wij goed gevuld.

Donderdagochtend vertrokken wij al vroeg naar Albina in het Noordoosten van Suriname, waar wij via een boottocht over de brede Marowijne , de grensrivier met Frans Guyana in het Indianendorp Galibi aankwamen.

Daar hebben wij genoten van de mooie inheemse natuur en ‘s nachts zijn wij erop uit gegaan om de grote, gemiddeld 400 kilo zware zeeschildpadden te spotten die aan land kwamen om hun eieren te leggen. Een zeer mooie en bijzondere ervaring.

Vrijdag gingen wij richting Frans Guyana. Daar brachten wij een zeer indrukwekkend bezoek aan de beruchtste gevangenis van Frankrijk gelegen in het plaatsje SaintLaurent du Maroni. Hier heeft Papillon, bekend van het boek en de film, tientallen jaren van zijn leven doorgebracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zaterdag was het voor ons de dag van vertrek richting Nederland. Aangezien ons vliegtuig pas om half 11 ’s avonds terug vloog maakte wij nog gebruik van deze dag door een bezoek te brengen aan de dolfijnen.

Met een bootje over de Suriname rivier, richting Braamspunt hebben we grote groepen Guyana dolfijnen te zien. Dit is een vrij kleine maar zeer actieve en nieuwsgierige brakwater dolfijn. Het was een mooie afsluiting van deze geweldige Suriname ervaring.