Orthopedische chirurgie

In onze kliniek is de orthopedische chirurgie een hoofd activiteit. Met orthopedie bedoelen we het onderzoeken en het behandelen van problemen met het bewegingsapparaat. Voor de diagnostiek maken wij vaak röntgen foto’s. De behandeling kan bestaan uit een bewegingsadvies, medicatie, maar vaak is ook chirurgie nodig. Zowel gewrichtschirurgie als fractuur chirurgie doen wij dagelijks. Wij opereren alle fracturen bij huisdieren en beschikken over alle moderne technieken. Elke fractuur oftewel botbreuk kent zijn eigen optimale behandeling.

Voorbeelden van fracturen bij honden:

    

 

 

Ook kunnen wij alle chirurgische ingrepen in de gewrichten van honden en katten doen. Enkele voorbeelden:

Heupgewricht chirurgie

Zowel na letsel als in het kader van heupdysplasie, is chirurgie vaak noodzakelijk.

  • De bekkenkanteling– geschikt voor jonge honden met HD en een ondiepe heupkom. Ze mogen nog geen artrose hebben. Meer informatie over de bekkenkanteling.
  • De heupprothese- (tot nader order voeren wij deze operatie niet uit.) wij gebruiken zowel de gecementeerde als de ongecementeerde heupprothese. Heupprotheses kunnen fantastische resultaten geven, maar er moet een strenge patiënten selectie plaatsvinden.
  • Heupkopresectie. Bij lichte honden en katten met ernstige heupproblemen zagen wij op een bepaalde manier de heuphals door en verwijderen daarna het heupkopje en het gewrichtskapsel. Er ontstaat een bindweefselgewricht. De dieren functioneren hier heel goed en pijnvrij mee.

Kniechirurgie

Jaarlijks opereren wij meer dan 200 honden en een kleiner aantal katten vanwege knieproblemen. Kniechirurgie is “echt ons ding”. De resultaten zijn bijna altijd erg goed, ook als de problemen al langer bestaan. Voor elke hond moet in overleg met de eigenaar bekeken worden welke oplossing de beste is.

  • Een lichaamseigen nieuwe kruisband aanleggen: deze techniek worden toegepast bij kleine dieren < 25 kg.
  • Een kunstband aanleggen: bij honden van 10-30 kg vaak prima techniek. Lees meer informatie over de kunstband techniek.
  • De TTA Rapid en de TPLO. Bij beide methodes wordt met een osteotomie (een botzaagsnede) de anatomie van de knie zodanig veranderd dat er geen voorste kruisband meer nodig is. Wij zijn een van de zeer weinige klinieken die beide methodes in huis heeft en ze beiden vaak uitvoert. ​
  • De TPLO: het principe is gebaseerd op het opheffen van de helling van het scheenbeenplateau waardoor er geen voorste kruisband meer nodig is. Lees meer informatie over de TPLO techniek.
  • De TTA Rapid techniek: Het principe van deze techniek is dat de aanhechting van de kniepees zodanig verplaatst wordt dat de kniepees precies loodrecht aanhecht op de as van het scheenbeen plateau. Gebleken is dat de kniepees dan de functie van de voorste kruisband overneemt. De TTA Rapid onderscheidt zich van de klassieke TTA techniek doordat er maar 1 implantaat is, dat met schroeven wordt vastgezet. De kans op het ontstaan van problemen met het implantaat is daardoor minimaal. Honden herstellen snel en goed na deze operatie.

De TPLO techniek

De TPLO techniek

TTA Rapid techniek 

De TTA Rapid techniek

 

Andere knieproblemen zoals problemen met de knieschijf ( patella-luxaties) komen ook relatief vaak voor en kunnen wij chirurgisch corrigeren. Hier is de aanhechting van de kniepees losgemaakt en verplaatst. 2 pinnen zorgen voor een goede fixatie.

De hak

OCD van de hak zien we regelmatig. De losse kraakbeenflap moet uit het hakgewricht verwijderd worden. 

Hier ziet u een röntgen van een hak die uit de kom is geweest en nu middels een fixateur externe gestabiliseerd is. De gewrichtsbanden kunnen weer helen. Na 5 weken is de stellage verwijderd en kan het herstel vervolgd worden.

Een hak met ernstige artrose door bv instabiliteit geeft veel pijn. Het uitvoeren van een arthrodese geeft dan een prima resultaat.

Chirurgie van de voorpoten

De schouder

Problemen in de schouder komen zeer regelmatig voor. Zowel erfelijke aandoeningen bv OCD) als verkregen aandoeningen kunnen meestal chirurgisch goed behandeld worden

De elleboog

In het kader van elleboog dysplasie zien we vaak problemen bij honden. Een los processus coronoideus, een los processus anconeus of OCD kunnen als enig probleem of in diverse combinaties voorkomen. Vaak is er ook sprake van incongruentie. ( de ellepijp is langzamer of sneller gegroeid dan het spaakbeen). Wij beheersen de technieken om al deze problemen aan te pakken. Elleboogchirurgie geeft betere resultaten als de problemen nog niet te lang bestaan en er nog geen arthrose is.

De pols ( carpus)

Een lastig gewricht om chirurgisch te behandelen. Wij zien vaak ernstig bandletsel. Een zogenaamde fixateur externe kan, mits tijdig aangebracht, dan goede resultaten geven.

Bij ernstige, chronische pijn is hier een arthrodese vaak een goede behandeling. De hond/kat heeft dan weliswaar een stijve poot, maar is pijnvrij.

Terug naar Chirurgie