Bewegen met hond en kat.

Bewegen met hond en kat
Honden en katten zijn intelligente zoogdieren en verveling geeft ‘lastige’ of depressieve dieren. In dit artikel leest u meer over hoe u samen met uw huisdier veel plezier kunt beleven aan sport en spel.Naamloos5

Fysieke en mentale uitdaging
Voldoende beweging is de hoeveelheid beweging waarbij honden en katten fit, gezond en tevreden kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat jonge dieren in de kracht van hun leven meer beweging nodig hebben en aankunnen dan oudere dieren. Behalve fysieke beweging hebben veel dieren ook baat bij mentale stimulatie. Dus niet alleen bezig zijn met hun lijf, maar ook met hun ‘koppie’.

Bewegen en spelen met de kat
U kunt bijvoorbeeld uw kat voeren door de brokjes één voor één weg te gooien, zodat hij of zij moet bewegen om te kunnen eten. Maar je kunt natuurlijk ook andere spelletjes doen waarbij uw kat zich moet inspannen. Als hij het uit zichzelf niet doet, moet u hem misschien een beetje helpen. Bevestig bijvoorbeeld een pluizig voorwerp aan een koordje en trek de aandacht van uw kat. Hij weet natuurlijk dat het geen muis is, maar misschien wil hij wel doen alsof hij een wilde jager is die zijn prooi besluipt. Met dit spelletje kunt u uw kat op een leuke manier een hele poos bezighouden. Ook vinden sommige katten het leuk wanneer hun speeltje of een lekkernij in een kartonnen koker zit, zoals een lege keukenrol. Zij spelen er dan net zo lang mee tot zij de buit eruit hebben gehaald. Of laat de kat zichzelf vermaken met een muisje, een pingpongballetje of een bolletje wol. Zolang hij maar beweegt.

Bewegen en spelen met de hond
Veel honden houden van spelen met een balletje. Ballen zijn er in alle soorten en maten. U kunt hem hoog gooien, laag gooien of verstoppen. Het laatste kunt u het beste thuis oefenen als de hond het nog nooit eerder heeft gedaan. Verstop het balletje eerst in de tuin of binnen en laat uw hond hem zoeken. Daarna kunt u het uiteraard steeds verder uitbreiden en moeilijker maken. Het is wel belangrijk dat u de hond aanleert dat hij de bal naar u moet komen brengen.bewegen

Flyball
Als u het wat serieuzer wilt aanpakken, door er bijvoorbeeld een wedstrijdelement aan toe te voegen, dan is het steeds populairder wordende “Flyball” wellicht iets voor u en uw hond. Bij Flyball zijn er 2 gelijke hindernisbanen met aan het einde van elke baan een “flyball doos” waar een bal in zit. Twee honden nemen het dan tegen elkaar op en dienen de hindernisbaan af te leggen, de bal uit de doos halen en dan weer terug over dezelfde hindernissen. Uiteraard gaat het hier om een race tegen de klok en wint de snelste deelnemer. Let op, voor puppy’s is flyball in de meeste gevallen nog wat te hoog gegrepen dus begin er pas aan als uw pup uitgegroeid is om o.a. overbelasting van de gewrichten te voorkomen.

Treibbal (Drijfbal)
Treibbal (Drijfbal) is ontwikkeld om schapendrijvende honden genoeg in beweging te houden. Bij Treibbal moet de hond een grote bal (de grootte van de bal is uiteraard afhankelijk van de grootte van de hond) in een doel zien te duwen/lopen en mag daarbij alleen zijn neus en lijf gebruiken.

Zwemmen
Veel honden houden er van om te zwemmen, maar niet alle honden zijn ook goede zwemmers. Kijk dus goed of uw hond ook daadwerkelijk goed kan zwemmen. Soms moeten honden uitgedaagd worden om het water in te gaan, door bijvoorbeeld een speeltje/stok in het water te gooien welke hij kan apporteren. Zwemmen is niet alleen een goede en gezonde lichaamsbeweging, het is ook een prima oefening voor honden die last hebben van hun gewrichten. De gewrichten worden minder belast en er worden niet plotseling scherpe bochten of rembewegingen gemaakt zoals tijdens het rennen. Zeewater helpt daarnaast ook nog bij het genezen en/of voorkomen van vele vormen van huidontstekingen. Laat uw hond niet zwemmen als hij jonger is dan 6 maanden of wanneer hij ziek/in slechte conditie is. Ook als de hond vaak last heeft van oordaandoeningen is zwemmen niet aan te raden. Let verder uiteraard goed op de omstandigheden, zoals de temperatuur van het water of stromingen. Daarnaast vergt zwemmen erg veel energie van een hond: 5 minuten zwemmen staat gelijk aan ongeveer 6 km lopen!

Lichaamswarmte
Honden kunnen bij hoge temperaturen minder makkelijk hun lichaamswarmte verlagen (ze raken alleen hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen). Bij warm weer kan men de hond het beste rustig houden. Op warme dagen is de beste tijd voor een inspannende bezigheid de (koele) ochtend. ’s Avonds kan het wegdek nog lang warm blijven, waar de hond met zijn ‘blote’ voetzolen direct last van heeft. Een bos is vaak koeler dan open terrein.

Dierenkliniek Putten