De hernia perinealis

Één van de redenen om een reu te castreren is een zogenaamde hernia perinealis. Dit is een vervelende aandoening, die slechts zelden bij teven of gecastreerde reuen wordt gezien. Het woord hernia staat voor breuk van spier-/bindweefsel en met perinealis wordt de regio rond de anus bedoeld. Bij een hernia perinealis zijn de spieren die naast de einddarm in het bekken lopen en daar de darm ondersteunen gescheurd. De darm zal dan ter plekke gaan uitpuilen in het ontstane gat in de spierwand en er zal ontlasting in komen. Deze ontlasting komt lastig naar buiten, vaak knikt de hele einddarm doordat de honden hard gaan persen bij het poepen en wordt het gat (de hernia) steeds groter. Als men goed oplet en de hond van achteren bekijkt tijdens het poepen dan kan er een opbolling naast de anus gezien worden als de hond probeert te poepen. De hernia ontstaat meestal eerst aan een kant, maar als hij niet tijdig verholpen wordt ontstaat er door het persen ook vaak een hernia aan de andere kant. Zo’n hernia gaat nooit vanzelf over. Bij heel oude hondjes kiezen we er soms voor om de klachten te verlichten met een dieetadvies en bepaalde milde laxeermiddelen. Maar meestal is chirurgie de beste optie om deze aandoening goed en definitief te verhelpen.

Over het ontstaan van de aandoening is nog weinig bekend. Zoals gezegd zien we de klacht eigenlijk alleen bij ongecastreerde reuen. Soms vinden we bij honden met een hernia perinealis ook een sterk vergrote prostaat. Omdat de prostaat de darm in het bekken kan afknellen kan dat ook tot persklachten leiden en misschien dat in deze gevallen de hernia ontstaat ten gevolge van de prostaat vergroting. Of de prostaat nu wel of niet vergroot is, we adviseren altijd om de hond tijdens een hernia perinealis operatie tevens te castreren. Een eventueel vergrote prostaat zal dan slinken en anders voorkomen dat hij in de toekomst groter wordt.

Bij de operatie wordt naast de anus een halfcirkelvormige incisie gemaakt en vandaar wordt de bekkenholte benaderd. Er ligt vaak een breukzak met vet uit het bekken in de bekkenholte. Soms wordt ook een verplaatste blaas of prostaat in de hernia aangetroffen. Nadat het verplaatste materiaal is verwijderd ( vet) of is terug gelegd op de juiste plek worden er 3 spieren in de bekkenholte aan elkaar gehecht met sterk hechtmateriaal, waardoor de breuk wordt gesloten.  In verreweg de meeste gevallen is het probleem hierna verholpen.

 

Dierenkliniek Putten