Een afgebroken hoektand

Een afgebroken hoektand

De hoektand is een belangrijke structuur in de onder en bovenkaak. Schade aan de hoektand kan ernstige problemen geven. Bij werkhonden ontstaat er een dysbalans in de bek bij hard bijten en is er een grotere kans dat andere hoektanden afbreken als er eenmaal een hoektand korter doordat er een stuk is afgebroken. Dat is de reden dat we bij deze honden het liefst een kroon plaatsen of een implantaat als er meer dan 2-3 mm van een hoektand is afgebroken.

Als er meer dan 2-3 mm van een hoektand is afgebroken ligt in het algemeen de pulpaholte bloot. Elke tand heeft een pulpaholte, die met het ouder worden kleiner wordt. De tandwand wordt juist dikker en daarom is een tand of kies van een volwassen hond ook veel sterker dan van een pup of een jong volwassen hond. We zien dan ook meer tandletsel bij honden jonger dan 2 jaar.

Is er een open pulpaholte dan moet er behandeld worden. Doen we niets dan is de kans zeer groot dat er een infectie optreedt die meestal langzaam van boven naar beneden zakt, richting de wortel van de tand/kies. Op deze plek lopen bloedvaten en een zenuw de tand in en als de infectie hier komt ontstaat pijn en ontsteking van de tandkas en het omgevende tandbot. Dit kunnen zeer hardnekkige, lastig te bestrijden infecties zijn, waarbij de kaak ernstig verzwakt kan raken.

Het is belangrijk dat een eigenaar een keuze maakt welke behandeling hij wenst. Wil men alleen een preventieve behandeling tegen ontsteking dan volstaat een wortelkanaalbehandeling. Hierbij wordt de pulpaholte van de hoektand helemaal “schoon” en leeg gemaakt en wordt de zenuw verwijderd. Nadat de pulpaholte is gereinigd wordt hij zorgvuldig afgevuld met guttapercha (een soort rubber) staafjes en een uithardende vulling. De hoektand is hierna beschermd tegen infecties, Maar omdat hij korter is , is er bij honden die stevig bijtwerk doen meer kans op het afbreken van andere hoektanden. De kosten van een wortelkanaalbehandeling bedragen totaal €292.99.

Om dat te voorkomen kan er een kroon over de afgebroken hoektand geplaatst worden. In onze ervaring is het dan noodzakelijk dat er minstens 5 mm lengte rondom over is van de betreffende tand. Is het minder dan is de kans te groot dat zo’n kroon los komt. Het is geen optie om de tegenover liggende hoektanden korter te maken. Hiermee verzwak je deze tanden en na afslijpen van meer dan 2 mm loop je het risico de pulpaholte van deze tand te openen met alle gevolgen van dien.

Dit is een implantaat hoektand

De totale kosten van de wortelkanaalbehandeling  tot en met het plaatsen van de kroon bedragen €839.08.

Is de resterende hoektand ergens korter dan 5 mm dan is het beter om geen kroon te plaatsen. Men kan alleen een wortelkanaalbehandeling uitvoeren en verder niets. Of men kan kiezen voor een implantaat. Tegenwoordig zijn er 2 soorten implantaten. Een zogenaamd one-stage implantaat. Hierbij wordt de beschadigde hoektand zorgvuldig verwijderd en wordt een compleet passend implantaat in de tandkas geplaatst. Het passen en meten vindt direct na het verwijderen plaats en dan wordt het implantaat met wat kunstbot in de tandkas geplaatst. Hierna mag de hond 3 maanden niet bijten en kluiven en alleen zacht voedsel eten. Pas na 5-6 maanden is het implantaat volledig belastbaar. Voor de kosten hiervan kunt u contact opnemen met de kliniek.

Het alternatief is een 2-stage implantaat. Hierbij wordt direct na het verwijderen van de hoektand alleen het wortelgedeelte van het implantaat in de tandkas geplaatst. Tandvlees wordt zoveel mogelijk overgehecht en na 2-3 weken mag de hond weer brok eten. Ook hier wordt het afgeraden om de hond meteen hard te laten bijten. Maar na een maand mag dat meestal wel weer. Na 4-6 maanden wordt de opbouw op de onderbouw geplaatst en kan de hond weer volledig belast worden. Het voordeel is dat er minder risico is op het niet ingroeien van het implantaat. Voor de kosten hiervan kunt u contact opnemen met de kliniek.

Voor meer informatie zie: https://dierenkliniekputten.nl/vakgebieden/tandheelkunde/

Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten