Mijn hond eet gras

Mijn hond heeft met regelmaat van die buien dat hij naar buiten wil en dan van alles op wil eten. Bladeren, gras, alles wat op zijn pad komt. Hoe komt dit? En wat kan dat zijn?

Op zich is het eten van gras en andere organische materialen door honden niet abnormaal. Veel honden kunnen echt grazen, het gras zorgvuldig kauwen en het rustig doorslikken. Ze genieten ervan, zoals wij kunnen genieten van een smaakvolle salade. Dit is volledig normaal gedrag, ook bij die honden die soms veel gras inslikken. Het gras wordt grotendeels onverteerd uitgepoept en dat kan soms wat onsmakelijke beelden geven. Het eten van gras zou op deze manier een behoefte aan ruwvezel kunnen aangeven, maar ook bij honden met een volledig uitgebalanceerd dieet en een gezond maag-darm kanaal kan deze manier van gras eten gezien worden. Vaak zie je dat deze honden dagelijks meer of minder gras eten, waarbij ze een voorkeur hebben voor wat ruwere, langere grassprieten.

Honden kunnen ook gras, bladeren en dergelijke eten omdat ze instinctief aanvoelen dat ze iets verkeerds gegeten hebben en willen braken. Deze dieren kauwen nauwelijks op het gras, maar slikken het zo snel mogelijk door in de hoop dat de lange stugge grassprieten de keel prikkelen en zo een braakreactie oproepen. Een hond heeft sowieso een lagere braakdrempel dan bijvoorbeeld de mens. Dat is handig voor een carnivoor, die wel eens een ernstig bedorven stukje vlees eet. Als de maag het verorberde materiaal te ongeschikt vind voor veilige doorvoer dan wordt het er soepel uitgegooid voordat de hond er ziek van wordt. En soms helpt daar het eten van ruw gras dus bij. Als ze na het braken snel weer vrolijk en actief zijn is er geen reden om u zorgen te maken.

Gras eet gedrag kan ook duiden op buikpijn. Sommige honden kunnen soms plotseling buikpijn aanvallen krijgen. Bijvoorbeeld omdat de maag te lang leeg is, maar ook door langdurig medicijn gebruik (pijnstillers!) of ontstekingen. Voor veel honden is het beter om te zorgen dat de maag niet te lang leeg is ( > 12uur). Het geven van minimaal 3 maaltijden, waarbij de laatste vlak voor de nacht gegeven wordt, lost dan het misselijkheidsprobleem op. Bij dieren met maagpijn door ontstekingen zien we dat ze hun “gewone” voer minder graag eten en vaak zijn ze ook na het braken niet opgelucht en lopen ze met een opgebogen rug en opgetrokken buik. Als uw hond regelmatig dit beeld vertoond is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Pijnstillers kunnen beter met voedsel gegeven worden en bij klachten na langdurig gebruik kunnen maagbeschermers helpen.

Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten