Vakantie!

De vakantieperiode breekt aan. Sommige hebben al bijna vakantie, de ander moet nog een aantal weken wachten. Inmiddels zijn de versoepelingen ook in volle gang en op dit moment worden zijn de 30-40-ers aan de beurt voor de Covid-vaccinatie.

De landen om ons heen gaan ook mee met de versoepelingen. Een heel aantal landen staan inmiddels op geel en kunnen wij er zonder strenge maatregelen naar toe om lekker vakantie te vieren.

Als u besluit om op vakantie te gaan moet er nog heel wat geregeld worden, helemaal als huisdieren bezitter/bezitster.

Vakantie boeken, wie past er op ons huis, wat moet er allemaal mee, maar ook heel belangrijk… wat doen we met onze huisdieren. Nemen we hem mee, of laten we hem thuis. Om zonder zorgen op reis te kunnen, geven wij u tips en informatie mee voor een goede voorbereiding.

Wat u ook besluit met uw huisdier, vaccineren is van groot belang.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlandse huisdieren niet met hun baasje mee op vakantie kunnen of mogen. Deze dieren blijven thuis of gaan naar een pension of andere oppas.

Veel mensen voelen zich schuldig om hun hond naar een pension te brengen. Dat is jammer, want de mensen van het pension hebben er hun beroep van gemaakt om te zorgen voor andermans honden. Met hun opleiding en ervaring weten ze waar ze op moeten letten. Het pension zelf is zo ingericht dat bescherming en veiligheid centraal staan. Vrijwel alle honden wennen snel aan de routine binnen het pension.

Ga ruim van tevoren kijken bij het pension waar je je hond heen wilt brengen. Vraag de beheerder ook hoe hij de zaken aanpakt.

Op de dierenpensionwijzer van Dibevo kunt u opzoeken welk pension bij u in de buurt nog plaats heeft voor uw huisdier.

In veel pensions zijn voor de hond onderstaande vaccinatiebescherming verplicht:

Voor de kat zijn onderstaande vaccinatiebescherming gewenst/verplicht:

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen dat uw huisdier met u mee op vakantie gaat. Voor katten is dit niet aan te raden. Katten zijn over het algemeen erg gevoelig voor stress, krijgen te maken met een vreemde omgeving wat tevens ook stress oplevert.

Kiest u om met uw dier buiten Nederland op vakantie te gaan, dan is de rabiës vaccinatie en een chip verplicht. Deze komen in u Europees dierenpaspoort vermeld. In sommige gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om te zien of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen.

Jonge dieren mogen vanaf een leeftijd van 15 weken mee op vakantie naar het buitenland. De dieren mogen op 12 weken gevaccineerd worden tegen rabiës en hebben daarna een wachttermijn van 3 weken.

Op de site van licgn vindt u veel informatie over de invoereisen per land, houdt u er ook rekening mee dat u ook moet voldoen aan de invoereisen van de landen waardoor u doorheen reist.
Invoereisen binnen europa: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/
Invoereisen buiten europa: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa/

Naast de vaccinatie bescherming, is de bescherming tegen parasieten ook van groot belang.
Honden die mee op reis gaan naar het buitenland lopen risico gebeten te worden door exotische parasieten, zoals zandvliegen en hartwormmuggen. Deze komen met name in Zuid-Europa voor.

Zandvliegjes zijn hele kleine parasieten met de naam Leishmania infantum en worden overgebracht op de hond. Deze kan zich ontwikkelen tot een ernstige ziekte. De zandvliegjes zijn met name eind van de dag tot zonsopgang actief.

Ook de hartwormziekte is een ernstige ziekte bij honden. Als een hond niet wordt behandeld kan dat zelfs leiden tot de dood.

Het is belangrijk om er wel rekening mee te houden dat er geen enkel middel bestaat die uw hond voor altijd 100% beschermt tegen deze parasieten.

Daarom is het van groot belang om dagelijks op teken te controleren en deze te verwijderen.
Iedere maand ontwormen als u reist naar een hartwormgebied (en nog een keer extra bij thuiskomst in Nederland).

Verspreiding van Hartworm in Europa. In de donkerrood gekleurde gebieden komt hartworm voor.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de kliniek op 0341-353451.