Laparoscopische sterilisatie

Bij een laparoscopische operatie wordt er geen snede met een scalpel (chirurgisch mes) gemaakt om in de buik te kijken ( deze “ouderwetse” techniek wordt laparotomie genoemd), maar wordt door een klein gaatje met een camera in de buik gekeken.

Eerst wordt de buik opgeblazen. Door de rechter slang en naald wordt lucht ingeblazen. Als de buik op spanning is gebracht wordt er een zogenaamde trocard ingebracht. Hierdoor kan een kijkinstrument worden ingebracht, waarop een camera is aangebracht. Op een beeldscherm zien we alle organen in de buikholte.

Er kunnen diverse ingrepen verricht worden. Bekend is de laparoscopische ovariectomie (sterilisatie) van de teef. Maar we kunnen met deze methode ook de maag vastzetten bij honden met een risico op een maagtorsie of bijvoorbeeld monsters (een biopt) nemen van organen om te kijken of er sprake is van stoornissen of tumoren.

Op rechter foto is te zien hoe de drie verschillende trocards ingebracht zijn met de instumenten. In de linker trocard zit de camera, in de middelste de diathermie (brander) en in de rechter de grijptang om bijv. de eierstok mee vast te pakken.

Een laparoscopische operatie vereist een subtiele coördinatie en samenspel van de arts en de assistente. In onze kliniek hebben we inmiddels veel ervaring met deze techniek.

Bij een laparoscopische sterilisatie wordt de bloedtoevoer van de eierstok (ovarium) met behulp van diathermie (brander) dicht gebrand. Met een andere tang wordt een eierstok vastgepakt en iets omhoog getrokken, zodat er een goed overzicht ontstaat.

Voordelen van een laparoscopische operatie zijn dat er geen grote incisie nodig is, maar maximaal 3 kleine gaatjes (meestal 5 mm diameter groot), waardoor de patiënt minder napijn heeft, sneller hersteld en korter onder narcose is. Ook is er een kleinere kans op infecties of nabloedingen. Doordat er geen ”echte” wond is, is er geen risico op het open bijten of open likken van de operatie wond.

Mocht u vragen hebben over deze ingreep dan kunt u contact opnemen met de balie assistentes op 0341-353451.