TPLO Techniek

De achtergronden

De voorste  kruisband loopt  in het kniegewricht zoals uw hand in uw broekzak. Dus in de rechter knie loopt de band vanaf de rechterkant van het bovenbeen naar beneden waar hij aanhecht op de linkerkant van het onderbeen. Het is een korte dikke peesachtige structuur, die erg sterk is.  Hij is erg belangrijk voor de stabiliteit in de knie. Als de band beschadigd raakt dan kan het onderbeen, de tibia, naar voren bewegen ten opzichte van het bovenbeen. Bij onderzoek valt dan het zogenaamde schuiflade fenomeen op. In de knie bevinden zich twee stevige, kraakbeenachtige stootkussens (de menisci) die op het scheenbeen liggen en waar de knobbels van het bovenbeen precies in passen. Door de instabiliteit van het gewricht bij kruisband letsel kan de binnen meniscus beschadigen, dit geeft vaak enorm veel pijnklachten bij de hond. Vaak scheurt een voorste kruisband niet in een keer door, maar is het een geleidelijk proces, waarbij de chronische ontsteking die in de knie ontstaat na het eerste letsel zorgt voor een geleidelijk verergeren van de problemen. Waar eerst misschien slechts enkele vezels van de voorste kruisband los rafelen, worden dat er steeds meer. Door de ontstekingsreactie in de knie ontstaan allerlei andere problemen. Het gewrichtskapsel produceert ontstekingsmediatoren, die pijn veroorzaken en er wordt meer en dunner gewrichtssmeer gemaakt. Hierdoor worden alle structuren in de knie minder gevoed en worden het gewrichtskraakbeen, de meniscus en de voorste kruisband ( voor zover nog intact ) verder beschadigd.   De honden ontzien hun poot, ook al bij “gering” letsel en pijnstillers helpen vaak onvoldoende. De kans dat een gescheurde voorste kruisband of meniscus na beschadiging spontaan hersteld is erg klein. Vooral bij langdurige ontsteking en instabiliteit ontstaat er ook arthrose in het gewricht wat weer extra pijnklachten geeft. Bij welke symptomen moet u nu gaan denken aan een gescheurde kruisband? De honden lopen kreupel, zeker nadat ze een tijdje hebben gelegen kunnen ze de eerste paar minuten erg kreupel zijn Maar als een hond rent is er vaak weinig te zien. Daarom denken veel eigenaren dat het met de pijn wel meevalt.  In rust kan het opvallen dat de hond de poot ontlast en alleen met de tenen de vloer aantipt. Als de honden gaan zitten wordt de knie vaak niet helemaal ingebogen maar naar voren of opzij gestrekt. De honden zitten vaak helemaal op “hun kont”.  Soms kan een knappend geluid gehoord worden bij het lopen. Bij 60 procent van de honden wordt de aandoening beiderzijds gezien, waarbij het vaak met een kant begint en 1 a 2 jaar later de andere kant ook problemen krijgt.

Er zijn verschillende operaties die uitgevoerd kunnen worden waarbij het herstellen van de stabiliteit en het verwijderen van de kapotte kruisband en evt meniscus de belangrijkste factoren zijn.

 De TPLO methode

Het mooiste resultaat met het snelste herstel zien wij bij de zogenaamde TPLO techniek. TPLO staat voor Tibia (scheenbeen) Plateau Levelling (kanteling) Osteotomy (bot doorzagen). Bij zwaardere honden ( > 30 kg), maar soms ook bij lichtere honden kiezen wij het liefst voor deze operatie. De TPLO is in Amerika ontwikkeld door wijlen professor Slocum en heeft voor een doorbraak geleid in het beter behandelen van de voorste kruisband letsels bij bovengenoemde honden.

foto1

Uit onderzoek van Slocum bleek dat er een relatie was tussen de kans op het ontstaan van voorste kruisband letsel en het meer of minder schuin verlopen van het scheenbeen plateau van de hond. Ook bleek dat het formaat/gewicht van de hond een grote invloed had op de kans op het krijgen van kruisband/meniscusletsel.

Een hond met een gezonde knie. Het tibia plateau verloopt niet erg hellend. Deze hond loopt weinig risico op het oplopen van knieletsel.

 

 

 

foto2Een hond met een gescheurde voorste kruisband.  Het scheenbeen ligt te ver naar voren ten opzichte van het dijbeen, omdat de voorste kruisband doorgescheurd is. De rode punten horen op elkaar te liggen.

 

 

Een hond met een gescheurde voorste kruisband.  Het scheenbeen ligt te ver naar voren ten opzichte van het dijbeen, omdat de voorste kruisband doorgescheurd is. De rode punten horen op elkaar te liggen.

foto3

Een sterk hellend tibia plateau. Vaak is er helemaal geen ongeluk nodig om bij deze honden de voorste kruisband te laten scheuren.  Ook bij lichtere honden adviseren wij dan een TPLO operatie. Op de rood omcirkelde plaatsen  ontwikkelt zich al wat arthrose.

 

DSC00067

In bovenstaande  schets van Slocum is goed te zien hoe de krachten op de voorste kruisband zijn bij een hond met veel en weinig aanleg voor kruisband-en meniscus letsel.

 

De TPLO operatie zorgt er in essentie voor dat de situatie van het schuine plateau in de tekening wordt terug gebracht tot die van het vlakke plateau. In de situatie van het vlakke plateau is er helemaal geen voorste kruisband meer nodig om de knie te stabiliseren. Het grappige is dat deze model situatie ook in de praktijk geldt. Bij een TPLO operatie wordt het scheenbeen plateau zo gekanteld en met een sterke botplaat met schroeven vast gezet, dat de hond geen nieuwe kruisband nodig heeft. Wel voeren wij in deze operatie altijd een inspectie van het kniegewricht uit, waarbij  losse  flappen en rafels van de kruisband en de meniscus worden verwijderd.

 

5a 5bNa deze operatie zien we dit op de controle foto direct na de operatie. Het scheenbeenplateau helt niet meer dan 5 graden.  Ook deze honden komen na een lijnrust periode van 6 weken terug voor controle en dan wordt een revalidatie advies gegeven. Vaak zijn de honden al grotendeels pijnvrij bij dit controle bezoek, maar lopen ze nog niet perfect. Daarvoor staat een periode van maanden, waarin de beweging geleidelijk wordt opgevoerd. De prognose van deze operatie is zeer goed en adviseren wij met name bij zwaardere en zeer actieve honden met kruisbandletsel.

 

6Hond 6 weken na een  TPLO operatie. De zaagsnede door het bot is volledig genezen en de hond mag revalideren. De plaat blijft levenslang zitten en bezorgd de hond geen problemen.