Inwendige ziekten

1a

Met inwendige ziekten bedoelen wij alle afwijkingen in het lichaam, waarbij het dier niet optimaal functioneert. Het kunnen klachten betreffen van alle organen zoals de longen, de lever, de nieren, het maag-darmkanaal, etc. De klachten kunnen voortkomen uit infecties, tumoren (goed- en kwaadaardig), vergiftigingen, hormonale afwijkingen, ingeslikte vreemde voorwerpen, etc.

De klachten kunnen variëren van iets slomer zijn of milde braak-of darmklachten (diarree) tot dramatische ziektebeelden, waarbij dieren in shock worden aangeboden.

 

Spoedpatiënten kunnen altijd direct bij ons terecht! 7 dagen per week, 24 uur per dag.

 

Het is altijd weer een uitdaging om zo snel en goed als mogelijk is tot een diagnose en behandeling te komen. Helaas kan een dier niet praten, dus moeten wij dierenartsen het hebben van observerende eigenaren, onze eigen indrukken en een zorgvuldig lichamelijk onderzoek. In veel gevallen zijn wij in staat om een waarschijnlijkheidsdiagnose te stellen na ons onderzoek.

In onze kliniek willen wij niet onnodig aanvullend onderzoek in de vorm van bijvoorbeeld röntgen-echografisch of laboratoriumonderzoek doen. Maar we willen ook niet het risico lopen dat er onvoldoende onderzoek wordt gedaan, waardoor problemen over het hoofd worden gezien of waardoor het dier steeds zieker wordt. Dit vereist een zorgvuldige afweging, waarbij wij de eigenaar altijd betrekken. De balans tussen onder-en overdiagnostiek is altijd lastig te vinden.

Door zorgvuldige voorlichting en communicatie blijkt in onze praktijk het aantal “missers” minimaal te zijn!

Wij streven altijd naar een afgeronde diagnose bij elk bezoek. Veel cliënten komen van ver en het is belastend om onnodig vaak heen en weer te rijden en tijd te verliezen. Omdat wij over een eigen laboratorium beschikken kunnen de belangrijkste onderzoeken uitgevoerd worden, terwijl u er op wacht. Ook voor het maken van röntgenopnames of een echo onderzoek laten wij u niet terug komen.

Koen Esman met konijn

 

Onze verpleegafdelingen. Geavanceerde apparatuur, waaronder infuuspompen, medicijnpompen, zuurstofkooien en een zeer uitgebreid medicijnassortiment maken bijna alle behandelingen in huis mogelijk. Zijn er spoedoperaties nodig dan hebben wij voldoende capaciteit om die uit te voeren.

 

 

 

4aBijzonder in onze kliniek is de mogelijkheid om dieren met (mogelijk) besmettelijke aandoeningen te scheiden van andere dieren. Ook de mogelijkheid om dieren warm te houden is in veel gevallen effectief. Katten, konijnen en knaagdieren worden niet in dezelfde opname verpleegd als honden. Stress is slecht voor herstel!

 

Per dag is 1 assistente van vroeg tot laat verantwoordelijk voor de opname. Zij communiceert en rapporteert rechtsteeks met de behandelend arts. Hierdoor is er veel controle op de verpleegpatiënten. Het doet dieren in een vreemde omgeving ook vaak goed als ze de kans krijgen een band krijgen met een of twee vaste verzorgers/sters.

 

Een groot voordeel van de samenwerking tussen meerdere dierenartsen is dat we elkaar kunnen raadplegen en stimuleren. Doordat we met meer dierenartsen zijn kan er over een breed gebied na- en bijscholingen gevolgd worden. De opgedane kennis wordt gedeeld met collega’s en op deze manier neemt de kennis en kunde in de kliniek steeds verder toe.

Ons motto blijft: deskundigheid en realisme. Het welzijn van uw dier gaat voor alles! Maar wij zullen u ook altijd eerlijk vertellen wat het perspectief voor uw dier is, zodat u samen met ons kunt bepalen wat de grenzen zijn.

Rontgenopnames-helpen-vaak-bij-het-maken-van-een-diagnose