Narcose bij het konijn

Konijnen zijn erg gevoelige dieren voor narcose en daardoor nemen wij speciale maatregelen rondom de narcose van het konijn. De meest voorkomende operaties bij konijnen zijn sterilisaties en castraties. In tegenstelling tot katten en honden mogen konijnen niet nuchter zijn voor een operatie. Konijnen kunnen niet braken dus het gevaar voor braken tijdens het intreden van de narcose en mogelijk verstikkingsgevaar is er niet. Het is belangrijk dat het maagdarmkanaal van een konijn steeds geprikkeld blijft en niet stil gaat liggen, dus niet nuchter voor een operatie. Om te zorgen dat het maagdarmkanaal optimaal blijft functioneren, geven we voor de operatie een middel om het maagdarmkanaal te stimuleren en te zorgen dat het niet tijdens de operatie stil gaat liggen. Tevens krijgen ze ook al twee soorten pijnstillers, voor, tijdens en na de operatie.

Het toedienen van de juiste narcose kunt u vergelijken met koken. De juiste ingrediënten en combinaties geven het gewenste resultaat. Om een goede narcose te bereiken gebruiken we dan ook een combinatie van verschillende middelen.

Vervolgens komt er nog een unieke manier van onderhouden van de narcose aanbod. Dit heet het larynxmasker. Het larynxmasker is en zacht plastic voorwerp dat via de mond in de keel komt en zo precies aansluit op de luchtpijp van het konijn. Op de afbeelding hier onder zijn er twee afgebeeld en zoals te zien is zijn ze verschillende van formaat. Voor elke gewichtsklasse is er een larynxmasker, zodat het mooi aansluit in de keel van het konijn. Het larynxmasker was voor het eerst beschikbaar voor mensen en inmiddels is er een masker beschikbaar voor konijnen. Via deze manier kunnen we extra zuurstof en narcosegas toedienen om een goede en veilige narcose te bereiken.

Zodra de operatie ten einde is stoppen we met het toedienen van narcose gas en krijgt het konijn enkel nog zuurstof. Het konijn komt dan al een beetje bij kennis en we verwijderen dan het larynxmasker. Vervolgens geven we nog extra vocht onderhuids om een snelle recovery te stimuleren. Daarna dienen we nog een middel toe, zodat het konijn nog sneller en beter wakker wordt. De volgende stap is nu nauwkeurig in de gaten houden of het konijn gaat eten en keutelen. Zodra dit gebeurd dan weten we dat het konijn klaar is om naar huis te gaan. De eigenaar krijgt pijnstiller en medicatie voor het stimuleren van het maagdarmkanaal mee naar huis om ook thuis een goede nazorg te garanderen.