Medische Beeldvorming

Met medische beeldvorming bedoelen we apparatuur waarmee we aanvullend onderzoek van het lichaam van het dier kunnen krijgen, middels:

Röntgenologie

Wij beschikken over een zo genaamd direct digitaal röntgenapparaat. Hiermee zijn wij in staat om direct na het maken de röntgenfoto’s op het scherm te zien. De foto’s zijn van extreem goede kwaliteit, waardoor wij snel kunnen werken. Hierdoor hoeven de dieren meestal niet verdoofd te worden.

Wij maken ook veel “officiële” röntgenfoto’s voor de Raad van Beheer. Lees hier meer informatie over Röntgenologie.

Een goede methode voor vroege vaststelling van de heupkwaliteit is het maken van Penn Hip foto’s. Lees hier meer informatie over Penn Hip.

Daarnaast keuren wij veel sporthonden en werkhonden. Maar ook constateren wij veel rugproblemen. Hier een hond met een 8e lendenwervel, waar 7 normaal zijn.

lendenwervel

echo-apparaatEchografie

Middels echografie wordt beeldinformatie verkregen over inwendige organen, zoals de lever, de nieren en de blaas. Wij hebben in 2014 een nieuw echo apparaat aangekocht waarbij zeer fraaie echobeelden kunnen worden gemaakt. In onze kliniek hebben Suzanne Coenraats en Ilse Boerman zich toegelegd op het uitvoeren van de echografie.

Voorbeelden van echobeelden:

echografie
Een pup van 22 dagen.
echografie
Een nier.
endoscopie
Maagonderzoek met de endoscoop.

Endoscopie

Met een endoscoop kunnen wij in het inwendige van een dier kijken. Heeft een dier maagproblemen dan kunnen wij met deze flexibele 9 mm endoscoop in de maag kijken. Wij nemen dan kleine weefselmonsters ( biopten) die naar een specialist worden opgestuurd ter beoordeling. Zo kunnen wij ook in de dunne en de dikke darm kijken , maar ook in de luchtpijp en bronchiën en in de neusholte. In de neusholte kijken we als een dier last heeft van chronische neusuitvloeiing. Daarvoor gebruiken we een veel kleinere endoscoop.

rhinoscopie
Rhinoscopie.