PennHIP

Sinds enkele jaren is er een nieuwe, veelbelovende methode, de PennHIP methode.
Met de PennHIP verkrijgen we eerder en betrouwbaarder informatie over de kwaliteit van het heupgewricht. Tijdens deze procedure wordt de mate van speling in het heupgewricht bepaald, dit geeft een zeer betrouwbare voorspelling van de kans op HD in de toekomst.
Deze methode wordt in de Verenigde Staten inmiddels op grote schaal toegepast en is ontwikkeld door de Universiteit van Pennsylvania (vandaar de naam).
De procedure mag alleen uitgevoerd worden door een gecertificeerd PennHIP dierenarts.

De volledige procedure bestaat uit drie verschillende röntgenfoto’s.
Als eerste wordt de klassieke heup-röntgenopname gemaakt, Vervolgens wordt middels compressie de heupkop zo diep mogelijk in de heupkom geduwd. Bij de laatste opname wordt met een distractor de heupkop juist uit de kom getrokken.
De honden worden hierbij altijd onder anesthesie gebracht zodat er volledige spierontspanning is. Er is geen enkel risico op beschadiging van een gezond heupgewricht. Hoe groter de verplaatsing van de heupkop uit de heupkom, des te zwakker zijn de structuren, zoals het heupbandje; het gewrichtskapsel en de bespiering die de kop in de kom horen te houden.
Door de verplaatsing uit te drukken in een getal, kan men honden binnen een rasgroep goed vergelijken en, naar nu blijkt, een betere voorspelling doen van de kans op ontwikkeling van heuparthrose en dus op heupklachten.
Al onze foto’s worden digitaal naar het PennHIP Analyse centrum in de Verenigde Staten opgestuurd en daar beoordeeld. Per hond krijgt de eigenaar een duidelijk omschreven verslag.

Klassieke heupfoto       Compressie heupfoto                Distractie heupfoto


Bij de traditionele beoordeling van heupen wordt er slechte één opname gemaakt. Op deze foto is de aansluiting van het gewricht en eventuele artrose goed te beoordelen, maar de speling in het gewricht is op deze foto niet betrouw te meten.
Juist deze speling in het heupgewricht  is een belangrijke factor in de ontwikkeling van HD en dit wordt bepaald tijdens de PennHIP procedure.

Grote voordeel van de PennHIP procedure is dat deze al betrouwbaar kan worden uitgevoerd vanaf een leeftijd van 16 weken oud. Deze vroege beoordeling kan veel voordelen hebben.
Huishonden kunnen op jonge leeftijd begeleiding krijgen en chirurgisch zijn er bij een vroege diagnose veel meer behandelopties. Fokkers kunnen op vroege leeftijd al de juiste honden selecteren voor de fok.
Hulp- en werkhonden kunnen op jonge leeftijd gescreend worden voor zij aan een lang en kostbaar trainingstraject beginnen.

 

Voor meer informatie kunt u ons bellen of u bezoekt de website www.pennhip.org