Officiële HD en ED onderzoek

LET OP!
Duitse herders röntgenen wij sinds 2017 ook voor de SV.

Voor meer informatie klik hier

Officieel Heup Dysplasie (HD) onderzoek

Het officiële HD-onderzoek moet gedaan worden door een dierenarts die daartoe een overeenkomst met de Raad van Beheer heeft gesloten. Binnen onze kliniek hebben 4 dierenartsen de bevoegdheid om dit HD-en ED onderzoek uit te voeren. Wij zijn een van de klinieken in Nederland waar zeer veel HD en ED officieel röntgenopnames worden gemaakt. Doordat we het dagelijks doen is er veel handigheid en routine.

In principe kunnen alle rashonden (met een stamboom op naam van de huidige eigenaar!) onderzocht worden vanaf de leeftijd van 12 maanden. De volgende (grote) rassen kunnen echter pas vanaf de leeftijd van 18 maanden onderzocht worden: Berghond van de Maremmen, Bullmastiff, Landseer, Mastiff, Newfoundlander, Sint Bernard, Bordeaux Dog, Duitse Dog, Leonberger, Mastino Napoletano, Pyrenese Berghond.

HD officieel röntgen opnameVoor het maken van de HD-foto is het nodig dat de hond op zijn/haar rug op de röntgentafel gelegd wordt. Dit gebeurd altijd met een roesje. Dit omdat aan de technische kwaliteit van de HD-foto door de beoordelingscommissie (terecht) hoge eisen gesteld worden. Het bekken en de achterpoten moeten volledig symmetrisch en gestrekt afgebeeld worden, waarbij de knieschijven secuur ingedraaid moeten zijn. Tevens moet de opname van hoge resolutie en kwaliteit zijn.

Omdat wij de foto direct op scherm krijgen (Direct Digitaal Röntgen) kunnen wij zeer snel en goed werken. De foto wordt door de dierenarts doorgestuurd naar de Raad van Beheer, afd GGW. Alle kosten betaald u tegenwoordig direct bij Dierenkliniek Putten, dus ook de kosten van het Raad van Beheer. Op deze manier heeft u met een week al een uitslag via uw account van het Raad van Beheer. Ook krijgt u een officiële uitslag met certificaat. Hierboven is een correcte HD officieel röntgen opname te zien.

Voor meer informatie over heupdysplasie van het Raad van Beheer, klik hier.

Officieel Elleboog Dysplasie (ED) onderzoek

ED Officieel onderzoek rontgenHet officiële ED-onderzoek moet gedaan worden door een dierenarts die daartoe een overeenkomst met de Raad van Beheer heeft gesloten. Binnen onze kliniek hebben 4 dierenartsen de bevoegdheid om dit onderzoek uit te voeren. Wij zijn een van de klinieken in Nederland waar zeer veel HD en ED officieel röntgenopnames worden gemaakt. Doordat we het dagelijks doen is er veel handigheid en routine

In principe kunnen alle rashonden (met een stamboom op naam van de huidige eigenaar!) onderzocht worden vanaf de leeftijd van 18 maanden.
De volgende rassen kunnen vanaf de leeftijd van 12 maanden onderzocht worden: Labrador Retriever, Golden Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Flatcoated Retriever, Duitse herder en Bouvier des Flandres,Rottweiler en Chesapeake Bay Retriever.

Voor een aantal rassen geldt dat ze aan het zogenaamde ‘diagnose-onderzoek’ onderworpen moeten worden, wat betekent dat er per elleboog 4 opnames, dus in totaal 8 opnames gemaakt moeten worden. Deze rassen zijn: Labrador Retriever, Golden Retriever, Chesapeaker Bay Retriever,Rottweiler, Berner Sennenhond, Duitse Herder, Bordeaux Dog. Voor alle andere rassen volstaat het artrose-onderzoek, (2 opnames per elleboog).

Voor het maken van de ED-foto´s (dus 4 of 8 opnames) is het nodig dat de hond op zijn/haar zijde en ook op de borst op de röntgentafel gelegd wordt. Hier worden ze ook voor gesedeerd (roesje) omdat aan de technische kwaliteit van de ED-foto´s door de beoordelingscommissie (terecht) hoge eisen gesteld worden. Tijdens het maken van de foto’s worden stamboomnummer, ED-nummer en dierenartscode aan de digitale beelden toegevoegd.

De foto´s worden door de dierenarts opgestuurd naar de Raad van Beheer, afd GGW. Waar u voorheen een accept giro van het Raad van Beheer kreeg, betaald u nu de rekening direct bij de balie balie kosten. Op deze manier heeft u met een week een uitslag via uw account van het Raad van Beheer. Ook krijgt u een officiële uitslag met certificaat.

Voor meer informatie over elleboog dysplasie van het Raad van Beheer, klik hier.

Voor onze tarieven, klik hier.

Voor honden die niet staan ingeschreven bij de Raad van Beheer kunnen wij zelf rontgenopnames maken en beoordelen of de opnames laten beoordelen door de OFA, een onafhankelijk specialisten panel in de USA. Voor meer vragen hierover kunt u bellen met onze balie-assistente op 0341-353451


Wij maken deze foto’s dagelijks op werkdagen en u kunt ook op een aantal avonden bij ons terecht.