Wat u moet weten over Hondenziekte

Deze week waarschuwden verschillende media voor een dodelijke dierziekte vlak over de grens met Duitsland. Het gaat hierbij om Hondenziekte. Ook wel bekend als de ziekte van Carré. Inmiddels zijn er bij dierenartspraktijken al vele vragen over deze ziekte binnen gekomen. Honden die volgens het inentingsschema zijn ingeënt, zijn voldoende beschermd tegen de ziekte van Carré. De KNMVD heeft hier een artikel over geschreven die u hieronder kunt lezen.

We zetten enkele antwoorden op binnengekomen vragen alvast voor u op een rijtje:

  • Wat is Hondenziekte?

Het is een virus dat ontstekingen kan geven aan de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Minder vaak voorkomend zijn ontstekingen aan de hersenen, ogen en de huid. In het ergste geval kan de hond aan de ziekte overlijden.

  • Kan mijn hond ook ziek worden?

De meeste honden in Nederland zijn gevaccineerd tegen Hondenziekte. Zij kunnen er nog wel ziek van worden, maar bij deze dieren zijn de klachten vaak minder ernstig.

Pups lopen het grootste risico. Zeker wanneer zij niet via de moedermelk antistoffen tegen deze ziekte hebben gekregen.

  • Wat kan ik doen tegen Hondenziekte?

Als u de kans op ernstige gevolgen van Hondenziekte wil verkleinen, zorg dan dat uw hond is gevaccineerd tegen deze ziekte. Dit type vaccin valt onder “levende hondenziekte-vaccins”, één van de snelst beschermende vaccins die beschikbaar zijn in de diergeneeskunde. Binnen enkele uren na toediening kan vaccinatie een zinvolle bescherming bieden tegen ernstige ziekte en overlijden (maar het voorkomt niet direct besmetting door het virus, danwel verspreiding). Een volledige bescherming duurt enkele dagen (bij honden ouder dan 16 weken, als deze geen bescherming meer geniet van de antistoffen van de moeder).

Vaccineren of titeren

Het is sowieso raadzaam om met uw dierenarts te bespreken tegen welke ziektes u uw hond het beste kan inenten, of dat het wellicht zinvol is om te titeren. Dat laatste is een bloedonderzoek, waarin gekeken wordt of uw huisdier voldoende antistoffen heeft. Klik hier om meer te lezen over vaccineren en titeren.

Heeft u twijfels of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze baliemedewerkers op 0341-353451.